Για «σημαντικό αριθμό αποδείξεων» ότι ο Covid-19 προέρχεται από εργαστήριο της πόλης Γουχάν, έκανε λόγο σε συνέντυξη που παραχώρησε την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Μπορώ να πω ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός στοιχείων ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο νέος κορονοϊός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο ή να δώσει κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία.

«Οι καλύτεροι ειδικοί στον κόσμο θεωρούν μέχρι στιγμής ότι ο ιός έχει φτιαχτεί από ανθρώπους. Δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω», πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».