Παγκόσμιος συναγερμός για νέο ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμιος συναγερμός για νέο ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό
Παγκόσμιος συναγερμός για νέο ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό και συνδέεται με την επιδημία SARS.

Ένας νέος μυστηριώδης ιός έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό, ο οποίος έχει προκαλέσει δύο θανάτους στην Κίνα, ενδέχεται να είναι υψηλότερος κατά αρκετές εκατοντάδες από τον αριθμό που εκτιμούν οι τοπικές αρχές.

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι η πνευμονία που συνδέεται με αυτόν τον νέο κοροναϊό τύπου SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) έχει προσβάλει τουλάχιστον 41 ανθρώπους και ότι η εστία της επιδημίας βρίσκεται στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα.

Ο ερευνητές του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάλυσης για Λοιμώδεις Ασθένειες, το οποίο συμβουλεύει θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους «ένα σύνολο 1.723 κρουσμάτων» στην Βουχάν θα πρέπει να παρουσίασαν την εμφάνιση συμπτωμάτων της ασθένειας από τις 12 Ιανουαρίου.

Ενισχύονται τα μέτρα - Άρχισαν οι έλεγχοι

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα εντοπισμού, προχωρώντας σε πιο αυστηρούς ελέγχους της θερμοκρασίας για τους επιβάτες που φτάνουν από την ηπειρωτική Κίνα.

Οι αρχές των ΗΠΑ ήδη ξεκίνησαν να ελέγχουν τους ταξιδιώτες, σε πρώτη φάση σε τρία αεροδρόμια, προκειμένου να εντοπίζουν ανθρώπους που είναι ή έχουν περάσει από την πόλη Βουχάν και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Δεν είναι εξίσου φονικός με τον SARS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το SARS, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμη αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάει σε αγορά όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ιός ενδέχεται να είναι ζωικός και να μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Δεν υπάρχει προφανώς ακόμη θεραπεία. Εξετάζεται η χρήση αντιικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider