Να βελτιώσουν το ύφος του πολιτικού διαλόγου στη χώρα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο αντίπαλός του, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ενώ, αμέσως μετά συγκρούστηκαν σφόδρα για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να δώσει «τέλος σε αυτήν την εθνική μιζέρια» και είπε ότι το Εργατικό Κόμμα προσφέρει «μόνο διαίρεση και αδιέξοδο», ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα «λύσουν το θέμα του Brexit δίδοντας σε εσάς, τον λαό, τον τελευταίο λόγο».

Ο Μπόρις Τζόνσον υπολογίζει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα του επιτρέψει να υιοθετηθεί από αυτό η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως τα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν από το τέλος της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου ως τον Δεκέμβριο του 2020.

«Δεν θα καταφέρετε να το κάνετε σε μερικούς μήνες και το ξέρετε πολύ καλά», του επιτέθηκε ο Κόρμπιν, σημειώνοντας ότι θα του χρειαστούν «ίσως επτά χρόνια διαπραγματεύσεων για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία», δηλαδή πολύ περισσότερο από την προβλεπόμενη μεταβατική περίοδο.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του δηλώνει ότι θα σκίσει την συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με μια τελωνειακή ένωση και μια στενότερη σχέση με την ενιαία αγορά, την οποία θα θέσει στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.

Κυρίαρχο ζήτημα το Brexit

Στο πρώτο μέρος της τηλεμαχίας κυριάρχησε το Brexit, ενώ οι δύο ηγέτες διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους και για άλλα θέματα, όπως κυρίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η διένεξη ξέσπασε όταν ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίστηκε ότι θα δοθεί πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του τομέα της υγείας στο NHS με μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Η τηλεμαχία αυτή, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ήταν η πρώτη ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία. Επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ που διοργανώθηκε παρά την καταδίκη του από μικρότερα κόμματα που δεν συμπεριέλαβε, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP). Και τα δύο αυτά φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξέφρασαν την λύπη τους που δεν ακούστηκε στο ντιμπέιτ αυτό και η φωνή του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Δημοσκόπηση που έγινε από το YouGov μετά την τηλεμαχία όσον αφορά το ποιος ήταν αυτός που κέρδισε, έδειξε τους δύο αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Τζόνσον να λαμβάνει 51% και ο Κόρμπιν 49%, ενώ «οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Εργατικών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις», την ώρα που οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών ότι κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον.