Το κόμμα της Αριστεράς Die Linke αναδεικνύεται για πρώτη φορά ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Θουριγγία με ποσοστό με 29,5%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των σημερινών κρατιδιακών εκλογών.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU μένει στην τρίτη θέση με το ιστορικό χαμηλό 22,5%, ενώ μεταξύ των νικητών της αναμέτρησης συγκαταλέγεται η Εναλλακτική για την Γερμανία AfD, η οποία, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 24%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD υφίσταται και νέα καθίζηση των ποσοστών του και περιορίζεται στο 8,5%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν σχεδόν στα προηγούμενα ποσοστά τους, με 5,5%. Οριακά εξασφαλίζουν για την ώρα την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι FDP, με 5%, διπλασιάζοντας ωστόσο τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Εξαιρετικά περίπλοκη αναμένεται να αποδειχθεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η διατήρηση του σημερινού σχήματος Αριστεράς-SPD-Πρασίνων δεν συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των Σοσιαλδημοκρατών. Τα κόμματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται - ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος - να συνεργαστούν με την AfD, ενώ ο αριστερός Πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και «δεν θα αποτελούσε επιλογή» του.