Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD
Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας και του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico.eu, ο οποίος επισημαίνει ό,τι η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της, αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας;

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης, γράφει το Politico. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Ενώ συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Μεγάλος Συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:43

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

21:12

Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ του Ιράκ - Έκκληση Ομάν για κατάπαυση πυρός

21:10

Πάνω από 58.000 εκτοπισμένοι στον Λίβανο - Το Τελ Αβίβ θα πλήξει νέους στόχους της Χεζμπολάχ

21:03

Νέο ράλι για το πετρέλαιο με ώθηση από τα Στενά του Ορμούζ

20:57

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός για την Αμυντική Πολιτική απέδωσε τον θάνατο του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

20:44

Ισραήλ: Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ετοιμάζεται για να επανεκκινήσει τις πτήσεις

20:31

Μητράκος (ΤτΕ): Στα 3 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια το 2026 - Δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στα επιτόκια

20:30

Πυρηνική ομπρέλα Μακρόν: Πώς ξεδιπλώνεται το νέο δόγμα - Επιταχυντής η Μέση Ανατολή

20:23

Κικίλιας: «Η ασφάλεια των ναυτικών μας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου»

20:14

Από τα στενά του Ορμούζ στο καλάθι της νοικοκυράς

20:11

Καραβίας (Eurobank): Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

20:07

Ρούτε: «Στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

19:54

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο την Τετάρτη

19:53

Η TotalEnergies θα λάβει μέτρα για επαναπατρισμό των υπαλλήλων της από τη Μέση Ανατολή

19:49

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία

19:45

Eurobank: Mε κάτω από το 5% στα δικαιώματα ψήφου η CGC

19:44

Στα 3,61 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της ElvalHalcor το 2025- Αυξημένες κατά 5,1%

19:37

H Νova στηρίζει τους συνδρομητές της στη Μέση Ανατολή

19:29

Τραμπ: «Σχεδόν όλοι οι στόχοι μας στο Ιράν έχουν εξουδετερωθεί» - Τι είπε για τον διάδοχο του Χαμενεΐ

19:26

Στουρνάρας στο Reuters: Άνοδος πληθωρισμού εάν ο πόλεμος διαρκέσει - Nα δείξει ευελιξία η ΕΚΤ

19:25

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από Λάρνακα έως τις 6/3

19:21

Στις φλόγες το αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι - Ισοπεδώθηκε το κτίριο των Ειδικών στην Τεχεράνη

19:16

Στάρμερ: «Η Βρετανία στέλνει ελικόπτερα και πολεμικό πλοίο στην Κύπρο»

19:12

Σε χαμηλό 1 μηνός οι ευρωαγορές - Η μεγαλύτερη διήμερη πτώση για Stoxx 600 από Απρίλιο 2025

19:11

Η Johnson & Johnson MedTech παρουσιάζει στην Ελλάδα την πλατφόρμα VARIPULSE

19:01

Μπλε Κέδρος: Οικονομική και Διοικητική διευθύντρια η Αικατερίνη Ουρανία Μουτζουρέλλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider