Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD
Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας και του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico.eu, ο οποίος επισημαίνει ό,τι η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της, αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας;

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης, γράφει το Politico. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Ενώ συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Μεγάλος Συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:32

Τι είδα, τι συζήτησα και κυρίως τι... κρυφάκουσα στην Agrotica 2026

13:23

Παπαθανάσης: Έγκριση 20 τομεακών προγραμμάτων ανάπτυξης ύψους 11,787 δισ. ευρώ

13:20

Τα attica ενισχύουν τη θέση τους στο luxury detail με το «IGDS Global High Potential Programme 2026»

13:17

Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην ΕΕ τον Φεβρουάριο - Άνω του μέσου όρου η Ελλάδα

13:10

Τα ηλεκτρικά οχήματα επέτρεψαν να εξοικονομηθούν 1,7 εκα. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2025

13:04

Πώς το Ισραήλ εξόντωσε τον Αλί Λαριτζανί - Η αποστολή 1.600 χιλιόμετρα μακριά

13:00

Διπλή «παγίδα» για τα «μαύρα» ενοίκια - Υποχρεωτικές πληρωμές μέσω τραπεζών και διασταυρώσεις για κλειστά ακίνητα

12:54

Η Αυστρία μειώνει τον φόρο στη βενζίνη για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου

12:53

EY: O Χάρης Βαφειάς αναδείχθηκε «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025

12:47

Ο Όμιλος Κοπελούζου και το GREGY στο Συνέδριο «Greek Energy - The New Era» του Bloomberg

12:41

Μαρινάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πυλώνα - Κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης

12:41

Ιράν: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα ο υπουργός Πληροφοριών Ισμαΐλ Χατίμπ

12:40

ΕΛΣΤΑΤ: Ποιοι κλάδοι είδαν αύξηση του τζίρου τον Ιανουάριο

12:30

Γερμανία: Απεργία στο αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου - Ακυρώθηκαν 445 πτήσεις

12:25

Ζαχαράκη: Σχέδιο πλήρους αποκατάστασης και αξιοποίησης εμβληματικού ακινήτου του ΙΚΥ στη Βιέννη

12:18

Δένδιας και Γουίτακερ στο 4ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

12:18

AdventureWEEK Peloponnese 2026: Η Πελοπόννησος στον διεθνή χάρτη του βιώσιμου adventure τουρισμού

12:13

Βρετανία: Τουλάχιστον 20 τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας μηνιγγίτιδας

12:02

ΙΝΣΕΤΕ: 31 εκατομμύρια αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το 2025

11:59

Πιερρακάκης για Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: «Αυτή τη φορά υπάρχει αληθινή βούληση να προχωρήσουμε»

11:43

Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers

11:35

Η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέου συστήματος Patriot στο Ιντσιρλίκ από το ΝΑΤΟ

11:33

Σε απεργία διαρκείας τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λέσβο - «Κόκκινο πανί» το πλαφόν

11:30

ΧΑ: Επιστροφή στις 2.170 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:27

Σουέζ και Ορμούζ στο «κόκκινο»: Το γεωπολιτικό μπλόκο που απειλεί τις ελληνικές αγροτικές εξαγωγές

11:10

Τρίτη ημέρα του ανοδικού «σερί» των ευρωαγορών

11:05

Πειραιώς και Wikifarmer παρουσίασαν την πρώτη ψηφιακή αγορά αγροτικών εφοδίων στην Ελλάδα

10:53

Μητσοτάκης: «Ο παγκόσμιος ελληνισμός πρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στη μητέρα πατρίδα»

10:49

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη για το βαθύ κράτος - Oι 14 παρεμβάσεις

10:45

Απώλειες άνω του 2% για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider