Faymann: Zητά μέτρα στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Faymann: Zητά μέτρα στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό

Ο ρόλος της Ελλάδας στο προσφυγικό και το πακέτο μέτρων που πρέπει να λάβει από την ΕΕ απασχόλησε την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη Κορυφής στην Βαλέττα με βασικό θέμα τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, κατά τη συζήτηση στην αυστριακή Βουλή με θέμα «Επίκαιρες προκλήσεις της κατάστασης στο προσφυγικό ζήτημα», αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επεσήμανε ότι «η επίκαιρη προσφυγική κρίση απαιτεί κοινά μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, και η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στην Ελλάδα ένα πακέτο μέσων, ενώ είναι σαφές πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να δημιουργηθεί κάτι τελείως νέο στην ευρωπαϊκή συνεργασία».

Ο αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια περιοχή αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων και βιαιοπραγιών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην έννομη τάξη και τον ανθρωπισμό.

Ο κ. Faymann επεσήμανε ότι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής, επιδίωξη πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων στις περιοχές κρίσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνον μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία και με την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Παράλληλα, πρότεινε να υποστηριχθεί οικονομικά η αξιοπρεπής διαβίωση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αν και όπως επεσήμανε, δεν είναι τόσο απλή η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων στον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι «δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εγκρίνει έως τώρα η ΕΕ, όπως επίσης οι πόροι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αποτελούν μια αρχή για το σκοπό αυτό».

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η ιδέα μιας πιο «ολιστικής» θεώρησης του ζητήματος, αποτελεί πάγιο αίτημα και της ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτή την κεντρική θέση, μεταβαίνει άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα μεταναστευτικών ρευμάτων είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider