Τεχνολογία: το μόνο «παιχνίδι» που έχει απομείνει για τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογία: το μόνο «παιχνίδι» που έχει απομείνει για τους επενδυτές

Η τεχνολογία παραμένει το μόνο παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά κατάλληλο για επενδυτές, με τα ονόματα των βασικών μετοχών να ηχούν σθεναρά.

Αν κοιτάξει κανείς συνολικά το τοπίο παρατηρεί ότι η απόδοση των Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, έχει αυξηθεί κατά 25% φέτος, σύμφωνα με το δείκτη NYSE FANG +. Το γεγονός αυτό επιφέρει μια σειρά από κέρδη με πολλαπλάσιο συντελεστή, αντίστοιχο της εποχής που εξελέγη ο Τραμπ. Η κίνηση της Apple πάνω από τα 180 δολάρια σημαίνει ότι ο κατασκευαστής iPhone έχει σπάσει το διπλό υψηλό που παρατηρήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και στα τέλη Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία στην ήδη καλή διάθεση που έχουν οι επενδυτές για ποντάρισμα στην τεχνολογία.

Ωστόσο, το ράλι δεν περιορίστηκε στον δείκτη FANG, σύμφωνα με τον Miller Tabak, ο οποίος σημείωσε αύξηση 11% στο XLK, το χρηματιστήριο της τεχνολογίας το οποίο αφού κινήθηκε ανοδικά κατά μέσο όρο τις τελευταίες 50 ημέρες εξακολουθεί κι ανεβαίνει.

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω έχουν παίξει και τα αποθέματα. Η Micron Technologies κατέγραψε αύξηση της τάξης του 48% μετά την αναταραχή της αγοράς μετοχών στις αρχές του Φεβρουαρίου, με τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών την Δευτέρα να συμβάλλουν στην περαιτέρω άνοδό της.

Η μανία για τεχνολογία εξαλείφει επίσης την απόδοση των επιμέρους τομέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κορυφαίοι του κλάδου είναι το Netflix, η Amazon και το online δίδυμο της βιομηχανίας των ταξιδιών Booking Holdings και του TripAdvisor.

Οι επενδυτές ευνοούν σαφώς τη δυναμική των μετοχών στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ εξετάζουν τις ισχυρές ταμειακές ροές και την αύξηση των κερδών ως προπύργιο έναντι των ανοιγμάτων που αντιμετωπίζει ευρύτερα η αγορά μετοχών.

Τα κέρδη του Nasdaq, τα οποία ανέρχονται σχεδόν στο 10% φέτος, ξεπερνούν στο διπλάσιο αυτά του S&P 500 και κάποιοι υποπτεύονται ότι μας δίνουν και πάλι ένα ηχηρό μήνυμα για την απόκλιση των επιδόσεων στους βασικούς δείκτες.

«Ο Nasdaq συνήθως υπεραποδίδει σε σχέση με τον S & P 500 όταν οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται», τονίζει ο Άντριου Λαπτχόρν της Société Générale.

Οι αναλυτές της Miller Tabak προχωρούν περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές μπορούν να πέσουν ακόμη και αν βελτιωθούν τα κέρδη. . . για τον απλό λόγο ότι έχουν συσπειρωθεί πολύ περισσότερο από τα κέρδη για αρκετά χρόνια λόγω της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. . . τώρα ήρθε η ώρα που η ρευστότητα συρρικνώνεται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider