Διεθνής Διαφάνεια: «Πλήγμα» για τους ελληνικούς θεσμούς ο διορισμός Θάνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Διαφάνεια: «Πλήγμα» για τους ελληνικούς θεσμούς ο διορισμός Θάνου
«Ο εν λόγω διορισμός υπονομεύει, εν τέλει, την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός στη σημερινή του έκθεση.

Έντονες ανησυχίες εγείρει ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια στην παγκόσμια έκθεση για τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2018.

«Παρά τις βελτιώσεις σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παγώσει εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τη χώρα», αναφέρει η έκθεση για την Ελλλάδα και συνεχίζει: «Το 2018, μια σειρά από σκάνδαλα υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των αθέμικτων πρακτικών προμήθειας φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, στις οποίες κατηγορούνται ότι έχουν εμπλακεί πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί».

Ειδικότερα για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι «ο πρόσφατος διορισμός της προέδρου στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες σχετικά για σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η νέα πρόεδρος είναι στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Ο εν λόγω διορισμός υπονομεύει, εν τέλει, την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός στη σημερινή του έκθεση.

«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις “υπό παρακολούθηση χώρες"», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Άννα Δαμάσκου. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχασε το 2018 οκτώ ολόκληρες θέσεις στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index), υποχωρώντας στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, όταν πέρυσι ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών. Πέρυσι η Ελλάδα είχε συνολικά συγκεντρώσει 48 βαθμούς, ενώ εφέτος μόλις 45.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider