«Σβήνουν τα φώτα» για την βιομηχανία του solarium

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σβήνουν τα φώτα» για την βιομηχανία του solarium

Η 3 δισεκατομμυρίων βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα. Το ίδιο μάλλον και τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος.

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα απαγορεύσει σε παιδιά κάτω των 18, τη χρήση συσκευών solarium. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται η είσοδο σε άτομα κάτω των 18 ετών σε ινστιτούτα ομορφιάς εκτός κι αν υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους.

Πρόκειται για το πιο «σκληρό» μέτρο που έχει μέχρι στιγμής θεσπίσει η αμερικανική κυβέρνηση ώστε να περιορίσει τη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής 11 πολιτείες μαζί και η Ουάσιγκτον έχουν απαγορεύσει την χρήση λαμπτήρων τεχνητού μαυρίσματος σε ανηλίκους. Μάλιστα όσοι ιδιοκτήτες ινστιτούτων παραβιάζουν τον κανονισμό θα τιμωρούνται με κατάσχεση της συσκευής μαυρίσματος ή ακόμα και με ποινική δίωξη. Βέβαια ο κανόνας δεν ισχύει για περιπτώσεις που η χρήση των λαμπτήρων γίνεται στο σπίτι.

Η απόφαση χαιρετίστηκε ένθερμα από τον Οργανισμό Υγείας, αφού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, περίπου το 17% των εφήβων έχουν δοκιμάσει το τεχνητό μαύρισμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ οφείλονται στην πρακτική του τεχνητού μαυρίσματος.

«Η πολυαναμενόμενη απόφαση της Αρχής για την απαγόρευση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος σε εφήβους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα μειώσει τα ποσοστά των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος και των θανάτων από αυτόν» αναφέρει σε δήλωσή του το αμερικανικό Δίκτυο Δράσης ενάντια στον καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ινστιτούτα μαυρίσματος παρουσιάζουν κέρδη 3 δισ. ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της IBIS World.

Μετά την απόφαση η ένωση ινστιτούτων ομορφιάς, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ινστιτούτων μαυρίσματος δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider