Πόσο βαμβάκι υπάρχει διαθέσιμο στις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου; Τόσο ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα από 127 εκατομμύρια Τ-shirts ή 17 Τ-shirts για τον κάθε άνθρωπο του πλανήτη!

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα παγκόσμια αποθέματα σε βαμβάκι αναμένεται φέτος να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ, ικανά να γεμίσουν ασφυκτικά κάθε αποθηκευτικό χώρο απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη.

Υπάρχει, ωστόσο, μια μερίδα ανθρώπων που δεν «βλέπει» με καλό μάτι αυτές τις «βαμβακερές» εξελίξεις. Πρόκειται για τους επενδυτές εκείνους που στοιχηματίζουν στην άνοδο των τιμών του βάμβακος. Υπενθυμίζεται ότι το βαμβάκι διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (ICE Futures) και έχει χρηματιστηριακή τιμή (cotton futures).

Αυτή την εβδομάδα τα hedge funds αύξησαν τις αισιόδοξες (bullish) προβλέψεις τους για την τιμή του βάμβακος στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Η υπερπροσφορά αυτή ωστόσο δεν κρίνεται απαραίτητα θετική, ενώ αμφίβολα είναι τα κέρδη, καθώς η ζήτηση για βαμβάκι διεθνώς βαίνει μειούμενη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βάμβακος παγκοσμίως, αποφάσισε να περιορίσει κατά 30% τις εισαγωγές του προϊόντος.

 

«Στην τρέχουσα συγκυρία δεν υπάρχει έλλειψη σε βαμβάκι. Αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει και καμία… έκπληξη, αφού όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Μόνο ο καιρός μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην αγορά βάμβακος. Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό η τιμή του προϊόντος δεν αναμένεται να κινηθεί ανοδικά», σχολιάζει η Fiona Boal, διευθύντρια του αρμόδιου για την αγορά εμπορευμάτων βραχίονα στη βρετανική Fulcrum Asset Management.

Στην άνοδο της τιμής ποντάρουν οι επενδυτές

Παρά τις προβλέψεις για υποτονική ζήτηση του προϊόντος, η διεθνής επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να «ψηφίζει» άνοδο της τιμής του βάμβακος. Μόνο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά εμπορευμάτων αύξησαν κατά 26% (!) τις long τοποθετήσεις τους σε βαμβάκι. Αυτό μεταφράζεται σε 60.357 προθεσμιακά συμβόλαια βάμβακος, ήτοι για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί από τον Μάιο του 2014.

Την ίδια ώρα η τιμή του προϊόντος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρεί κατά 1,5% στα επίπεδα των 63,71 σεντς. Για το σύνολο του 2015 η τιμή μετρά κέρδη μόλις 5,4%.

«Για το α’ τρίμηνο του 2016 η τιμή του βάμβακος αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 62,9 σεντς, ενώ για το β’ τρίμηνο δεν αποκλείεται οριακά να υποχωρήσει στα 62,7 σεντς», εκτιμούν οι αναλυτές της γαλλικής Societe Generale.

Αδύναμη η παραγωγή στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ – τον μεγαλύτερο εξαγωγές βάμβακος διεθνώς – δεν μοιάζουν και πολύ ενθαρρυντικά.

«Η παραγωγή στις ΗΠΑ πράγματι μειώνεται, αλλά δεδομένου του ύψους των αποθεμάτων, δεν θεωρώ πιθανή την άνοδο της τιμής του προϊόντος», σχολιάζει η Lara Magnusen, αναλύτρια της Altegris Investments.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παραγωγή βαμβακιού στις ΗΠΑ κατά 1,9%, λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

«Οι παραγωγοί παραμένουν έκθετοι απέναντι στους κινδύνους που γεννά η απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών», προειδοποιούν οι αναλυτές της Rabobank.