Οι 9 πιο πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα εξαλειφθεί η ανθρωπότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 9 πιο πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα εξαλειφθεί η ανθρωπότητα
Το Ίδρυμα Παγκόσμιων Προκλήσεων υπογράμμισε τα πιο πιθανά σενάρια για την εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής στην ετήσια Έκθεσή του.

Μπορεί το να εξαλειφθεί η ανθρωπότητα μέσω μιας πανδημίας ή μιας πυρηνικής έκρηξης να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα και τα δύο αυτά σενάρια θα μπορούσαν πράγματι να φέρουν το τέλος του κόσμου σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Το Ίδρυμα Παγκόσμιων Προκλήσεων - ένας οργανισμός που στοχεύει στη μείωση των παγκόσμιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι - υπογράμμισε τα πιο πιθανά σενάρια για την εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής στην ετήσια Έκθεσή του για τους Παγκόσμιους Καταστροφικούς Κινδύνους. Για την κατάρτιση του εγγράφου, οι ερευνητές αξιολόγησαν επιστημονικές εργασίες και πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις με ακαδημαϊκούς.

Ο Μάρτιν Ρις, επικεφαλής αστρονόμος του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιδρυτής του Κέντρου Μελέτης του Υπαρξιακού Κινδύνου του Κέιμπριτζ, προειδοποίησε μέσω της έκθεσης ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούν για γνωστούς κινδύνους, όπως μια αεροπορική συντριβή, «είμαστε σε άρνηση για κάποιες αναδυόμενες απειλές - τα πιθανά μειονεκτήματα των ταχέως αναπτυσσόμενων νέων τεχνολογιών και τους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους» είπε.

«Αυτά μπορεί να φαίνονται απίθανα σενάρια, αλλά στον αλληλένδετο κόσμο μας, οι συνέπειές τους θα μπορούσαν να φέρουν παγκόσμια κατάρρευση», δήλωσε ο Ρις.

Ας δούμε τα 9 πιθανότερα σενάρια των επιστημόνων για το πως θα τελειώσει η ανθρωπότητα:

Οι συντάκτες της έρευνας ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την προοπτική των ρομπότ να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη, καθώς και για την αφοσίωση των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τέτοιες συσκευές στη λειτουργικότητα έναντι της δεοντολογίας. Και ανεξάρτητα από τις προσπάθειες ευθυγράμμισης αυτού του μηχανισμού με μια συμφωνημένη ηθική, ένα μικρό λάθος θα μπορούσε να καταστήσει τους ανθρώπους ανίσχυρους στα χέρια της τεχνολογίας με ακραία επίπεδα νοημοσύνης.

Τα πιο πιθανά επικίνδυνα σενάρια θα μπορούσαν να καταστήσουν την AI ανεπτυγμένη σε όπλα ή προγραμματισμένη να φτάσει σε ένα θετικό τέλος, αλλά χρησιμοποιώντας καταστρεπτικά μέσα.

Αυτή η προσέγγιση είναι δυνητικά ένα δίκοπο σπαθί. Με την απελευθέρωση σωματιδίων όπως τα αερολύματα στον αέρα που κατευθύνουν το φως του ήλιου και τη θερμότητα πίσω στο διάστημα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις επιβλαβείς παγκόσμιες αυξήσεις της θερμοκρασίας. Αλλά αν πάει στραβά, όλοι στον πλανήτη θα επηρεαστούν.

«Μπορεί να αποσταθεροποιήσει το τοπικό και παγκόσμιο κλίμα, καθώς και διάφορα στοιχεία του παγκόσμιου οικοσυστήματος», προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Επιπλέον, μια ξαφνική διακοπή της ηλιακής γεωμηχανικής θα οδηγήσει σε ταχεία και σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη, χωρίς χρόνο για να προσαρμοστούν τα φυσικά και κοινωνικά συστήματα».

Μια υπέρ-ηφαιστειακή έκρηξη αποκαλείται η έκρηξη υλικών σε τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα.

Τα δεδομένα για τέτοια γεγονότα είναι σχετικά περιορισμένα και είναι επομένως δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι εκρήξεις. Αλλά οι ηφαιστειολόγοι θεωρούν ότι οι υπερηφαιστειακές εκρήξεις χτυπούν κάθε 17.000 χρόνια κατά μέσο όρο, και η τελευταία έγινε στη Νέα Ζηλανδία πριν από περίπου 26.500 χρόνια.

Εάν ένα υπέρ-ηφαίστειο, όπως το Yellowstone στις Η.Π.Α. εκρήγνυτο, άνθρωποι και ζώα θα πέθαιναν και θα καταστρέφονταν η γεωργική υποδομή. Το θειικό άλας και η τέφρα, θα μπορούσαν να εμποδίσουν το φως του ήλιου για σύντομο χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν μια πτώση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες η οποία, όπως γνωρίζουμε από τα προηγούμενα παραδείγματα, δεν αποτελεί καλή προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών όπως εμείς.

Η αμέλεια των ανθρώπων απέναντι στον πλανήτη μας δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουμε. Ένας αστεροειδής κατά πάσα πιθανότητα εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας κάνει να πιστεύουμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους βράχους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη δεν θα μπορούσε πάλι να κατευθύνει προς εμάς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια σύγκρουση με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 120.000 χρόνια.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα συντρίμμια που θα ρίχνονταν στην ατμόσφαιρα από μία σύγκρουση θα μπορούσαν να σβήσουν τον ήλιο για αρκετούς μήνες, αποδεκατίζοντας τις καλλιέργειες και τα οικοσυστήματα. Ο αριθμός των νεκρών θα έφτανε τα εκατοντάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ η NASA διαβεβαίωσε ότι 90% των αντικειμένων που είναι μεγαλύτερα από 1 χιλιόμετρο και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχουν βρεθεί, οπότε και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, έχει εντοπιστεί μόνο το 30% αυτών που έχουν μέγεθος μεταξύ 140 μέτρα και 1 χιλιομέτρου. Μια σύγκρουση με ένα από αυτά τα μικρότερα πετρώματα θα μπορούσε να έχει «σημαντικές τοπικές επιπτώσεις και να διαταράξει έμμεσα τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα», γράφουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Χάρη στις ιατρικές προόδους, όπως η εκτόξευση προγραμμάτων εμβολιασμού, τα ποσοστά ασθενειών όπως η χολέρα και η ελονοσία έπεσαν τον περασμένο αιώνα.

Αλλά η απειλή των καταστροφικών πανδημιών παραμένει, καθώς νέες ασθένειες που δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να προστατευθούμε από αυτές θα μπορούσαν να προκύψουν ή εάν μικροοργανισμοί μολύνουν πυκνές αστικές περιοχές, για παράδειγμα μέσω της ύδρευσης. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι επίσης μια μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι αφαιρεί ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση σφαλμάτων και υπέρ-μικροβίων.

Οι άνθρωποι βασίζονται σε ισορροπημένα οικοσυστήματα για να διατηρηθούν στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση. Ενώ τα οικοσυστήματα είναι σχετικά ανθεκτικά στις επιπτώσεις από τους ανθρώπους, υπάρχουν και όρια. Η ρύπανση, η μετακίνηση μη ξενικών ειδών σε όλο τον κόσμο και η καταστροφή των οικοτόπων θέτουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα.

Εάν τα οικοσυστήματα περάσουν από το σημείο ανάκαμψης, τα γλυκά ύδατα θα μπορούσαν να λιγοστέψουν, η ποιότητα του εδάφους να υποβαθμιστεί και η βιοποικιλότητα να υποστεί καταστροφικές συνέπειες. Αυτό θα έκανε τις «καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων να επιδεινώνονται σημαντικά», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε ένα τέτοιο παράδειγμα, η λίμνη Τσαντ, η οποία έχει πέσει θύμα της υπερβολικής χρήσης, της αλλαγής του κλίματος και της ξηρασίας, έχει συρρικνωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1960, επηρεάζοντας τη ζωή των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτήν.

Το 2015, πάνω από 200 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού (από την οποία αποχώρησε πέρυσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ), η οποία περιελάμβανε μια δέσμευση να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «πολύ κάτω από» 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από το προβιομηχανικό μέσο όρο. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μία τρίτη πιθανότητα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες κατά 3C ή περισσότερο.

Σε αυτό το σενάριο, η Νέα Υόρκη, η Μομπάι, η Σαγκάη και άλλες παράκτιες πόλεις θα κατακλυστούν από νερό, ενώ πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν σε παράκτιες περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας θα χρειαστεί να βρουν καινούρια σπίτια.

«Η κλίμακα καταστροφής θα είναι πέρα ​​από την ικανότητά μας να αμυνθούμε, με μεγάλη πιθανότητα να τελειώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός», κατέληξαν οι ειδικοί.

Η έκθεση έρχεται μετά από μια μελέτη ορόσημο της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος που προειδοποίησε ότι μια άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5C θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά αρνητικών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες.

Σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά μέσα επίθεσης, τα βιολογικά και χημικά όπλα είναι σχετικά φτηνά. Και η τεχνολογική πρόοδος στη γενετική μηχανική και στη συνθετική βιολογία καθιστά ευκολότερη από ποτέ τη μετατροπή μικροοργανισμών σε δυνητικά επικίνδυνους τρόπους.

Εάν αυτά τα μικροσκοπικά ζωντανά πράγματα απελευθερώνονταν ποτέ από ένα ελεγχόμενο εργαστήριο, κατά λάθος ή με πρόθεση, θα μπορούσαν να «προκαλέσουν πανδημία πρωτοφανών αναλογιών», ανέφερε η έκθεση.

Η πιθανότητα να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος είναι υψηλότερη από ό, τι ήταν πριν από μια δεκαετία, προειδοποίησαν οι ειδικοί. Μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα που στοίχισε τη ζωή σε150.000 ανθρώπους, «ο κόσμος ζει περισσότερο στη σκιά ενός πολέμου σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο στην ιστορία», ανέφεραν.

Τα όπλα με την υψηλότερη απόδοση έχουν τη δύναμη να εξαλείψουν το 80 με 90 τοις εκατό των μορφών ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, σε ακτίνα 1-4 χιλιομέτρων. Με περίπου 7.000 κεφαλές το καθένα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ να επιβεβαιώνουν ή να πιστεύεται ότι διαθέτουν κάποια μορφή πυρηνικής συσκευής.

Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν θα μπορούσε μόνο να εξαλείψει τις ζωές και τις πόλεις και να αφήσει πίσω του την απειλή ραδιενεργών ασθενειών, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια μίνι εποχή παγετώνων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές για την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

12:40

Στο διεθνές FTTH Conference στο Βερολίνο ο Διευθυντής Δικτύου Vodafone Ελλάδας

12:22

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

12:18

Ερντογάν: Θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9/5 σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο

12:06

Ορκίστηκε στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης

12:01

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνονται 18 επιδόματα και παροχές από την Δευτέρα - Αυξημένο και το Δώρο Πάσχα

12:00

Βαλτιμόρη: Η MSC σταματά τις παραδόσεις container κι αναζητά νέους τρόπους παράδοσης

11:51

Φραγκογιάννης: Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου

11:45

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

11:44

ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

11:42

Mytilineos - Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας

11:32

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου

11:25

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωψηφοδέλτιο: Οι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές

11:17

Κλειστά σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Θετικά πρόσημα σε Ιαπωνία, Κίνα

11:16

Υγεία: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

11:04

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες - Η απόφαση για την 12χρονη

11:04

ΦΑΓΕ: Νέα παράταση για το 2027 παίρνει το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

10:54

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

10:38

Moody's: Τα μέτρα της ΤτΕ για τα στεγαστικά δάνεια είναι θετικά για τα καλυμμένα ομόλογα

10:36

Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις - Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

10:28

Τουρκία-δημοτικές εκλογές: Οι μάχες στις μεγάλες πόλεις και οι κίνδυνοι για τον Ερντογάν

10:23

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμών της γέφυρας που κατέρρευσε

10:19

Τέλος στα εορταστικά παζάρια στο Πεδίον του Άρεως βάζει ο Ν. Χαρδαλιάς

10:14

ΟΗΕ - Αϊτή: Η κατάσταση είναι πλέον «κατακλυσμιαία»

10:12

ΛΑΡΚΟ: Δέσμη παρεμβάσεων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου

10:07

ΕΤΕ: Τριών ταχυτήτων οι επιδόσεις του 2023, με τη «νέα οικονομία» να κερδίζει έδαφος

09:58

Εγνατία Οδός: «Βγήκε» ΦΕΚ για τα νέα διόδια – Το απόγευμα υπογραφές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

09:46

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων εναντίον υποδομών του ενεργειακού τομέα

09:43

Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%

09:43

Brown Hotels: Υψηλές πληρότητες, επένδυση στην τουριστική εκπαίδευση και νέα ξενοδοχεία φέρνει το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider