Η Θεσσαλονίκη «Μητρόπολη» της καινοτομίας

Σπύρος Πέγκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Θεσσαλονίκη «Μητρόπολη» της καινοτομίας

Θεσσαλονίκη 2011: Η πόλη βιώνει για τα καλά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν. Τα οικονομικά της, όπως άλλωστε και των άλλων δήμων της χώρας, συρρικνώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη με τον θόρυβο των λουκέτων που μπαίνουν να είναι καθημερινό, οι κεντρικές πολιτικές που αποφασίζονται αναγκάζουν τους επιχειρηματίες σε συρρίκνωση και τους εργαζόμενους σε φτωχοποίηση. Χαμηλοί μισθοί, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, αύξηση των δεικτών της ανεργίας με την πόλη να είναι μια από τις πρώτες πανελλαδικά σε νέους ανθρώπους που ψάχνουν και δυσκολεύονται να βρουν δουλειές, ακόμα και εκείνες που στα φοιτητικά τους χρόνια έκαναν για ένα χαρτζιλίκι. Η νέα γενιά εγκαταλείπει την πόλη, εγκαταλείπει τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα ξεκινά να χάνει τα φρέσκα μυαλά της, τους δημιουργικούς της ανθρώπους που έχουν ιδέες και όρεξη.

Ελλάδα 2018: Περίπου 700.000 νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων των εργαζομένων έχουν πάρει το διαβατήριο στο χέρι και έχουν φτιάξει τη ζωή τους στο εξωτερικό. Έχουν δουλειά, πληρώνονται για την εργασία τους, έχουν καλό εργασιακό περιβάλλον και ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, η χώρα μας έχασε το σπουδαιότερο κεφάλαιό της και αυτό είναι το μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα που έφερε η κρίση.

Θεσσαλονίκη 2018: Η πόλη έχει μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη! Όλο και περισσότεροι ξένοι γνωρίζουν για τη Θεσσαλονίκη με το ιδιαίτερο πολυ-πολιτισμικό της παρελθόν, το πανέμορφο παραλιακό της μέτωπο, τις περιοχές γύρω από τα Λαδάδικα που πλημμυρίζουν από νέους, τη ξεχωριστή γαστρονομία των εστιατορίων της, τα αξιοθέατά της, την πόλη όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Αλλά και την πόλη, που σταδιακά στοχεύουμε να κάνουμε Silicon Valley των Βαλκανίων.

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας ως διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη βάλαμε ως στόχο να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη την χαμένη αίγλη τη ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνο δικαιώνουν αυτές τις πολιτικές που ακολουθήσαμε. Ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε εντυπωσιακά. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της πόλης όπου οι διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη ήταν περισσότερες από αυτές των Ελλήνων. Εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο στηρίζουν το τοπικό ΑΕΠ και την αγορά της πόλης, ενώ πολλά λουκέτα αποφεύχθηκαν εξαιτίας αυτής της αύξησης των ξένων επισκεπτών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι επενδύσεις. Στον τομέα του τουρισμού δημιουργήθηκαν περίπου 25 νέα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ντόπιοι αλλά και ξένοι επιχειρηματίες δημιούργησαν καταστήματα εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης και δημιουργούν και παρέχουν νέες υπηρεσίες. Παράλληλα, εταιρίες κολοσσοί επενδύουν και εμπιστεύονται την πόλη, τους 150.000 νέους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή, τα πανεπιστήμιά της και τη ζωντάνια της!

Εταιρίες αιχμής του εξωτερικού με αντικείμενο την τεχνολογία και την καινοτομία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη και σε συνεργασία με το δήμο και τους αναπτυξιακούς φορείς της δημιούργησαν υποδομές, ένα ζωντανό οικοσύστημα καινοτομίας και, φυσικά, θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί περίπου χίλιες θέσεις εργασίας σε καινοτομικές επιχειρήσεις που προέρχονται από άμεσες ξένες επενδύσεις στην πόλη μας. Υπάρχουν δε, άλλες τουλάχιστον 800 καλά αμειβόμενες θέσεις που παραμένουν κενές και καλούν τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα για το εξωτερικό να επιστρέψουν για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις αυτές.

Στο Brain Drain εμείς ως πόλη απαντάμε με Brain Gain. Προσκαλούμε όσους εγκατέλειψαν την πόλη τους για ένα καλύτερο αύριο να επιστρέψουν και να εργαστούν με όρεξη και προοπτική δίπλα στους συγγενείς τους, τους φίλους τους και με θέα τον υπέροχο Θερμαϊκό Κόλπο και το μαγικό βουνό, τον Όλυμπο.
Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις διάφορες συνεργασίες που έχουν δημιουργηθεί, σταδιακά μετατρέπεται σε μια πόλη της νέας επιχειρηματικότητας, όπου συγκεντρώνεται επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, που διαθέτει μια εξωστρεφή ΙΤ κοινότητα και δεκάδες ομάδες εικοσάρηδων και τριαντάρηδων που μέσα από τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, το οικοσύστημα καινοτομίας του δήμου OK!Thess κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Καινοτομούν και προκαλούν από τον Πύργο τον Λευκό το ενδιαφέρον της Google και της Microsoft.

Σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Τεχνόπολη ξεκινήσαμε εκστρατεία επαναπατρισμού των λαμπρών μυαλών της πατρίδας μας. Με τα συνθήματα ‘Thessaloniki Innovation Friendly Destination’ και ‘Move 2 Thessaloniki!’ καλούμε και άλλους φορείς να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας.

Είναι η ώρα να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα. Να συνεχίσουμε να προσελκύουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρήσεων, να δημιουργούμε επιπλέον θέσεις εργασίας για να μετατρέψουμε την Θεσσαλονίκη σε μια πόλη πρότυπο, πρωτεύουσα της καινοτομίας και της έρευνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider