194 χρόνια σκάνδαλα

Σταύρος Παπαϊωάννου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
194 χρόνια σκάνδαλα

Όπως κάθε σκάνδαλο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis πήρε τον τίτλο του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Δεν μπορούμε να προδικάσουμε αν είναι όντως το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ή μέχρι πού φτάνει το σκάνδαλο. Αυτό μένει να αποδειχτεί και σίγουρα δεν θα το αποφασίσουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Διαφωνώντας ωστόσο με τους τίτλους των ΜΜΕ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους είναι το σκάνδαλο των ατμόπλοιων του 1824. Η Ελλάδα παραγγέλλει 2 ατμόπλοια από την Αμερική και καταλήγει να πάρει ένα, σχεδόν χαριστικά, αφού κινδύνεψε να μην το πάρει ούτε κι αυτό. Και όλα αυτά 6 χρόνια πριν την επίσημη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και την υπογραφή της Συνθήκης του 1830.

Η ιστορία του νεοελληνικού κράτους ξεκινά λοιπόν με ένα σκάνδαλο, που οδήγησε εν πολλοίς και στην πρώτη χρεοκοπία της χώρας. Αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες όπως και άλλα σκάνδαλα –όχι αναγκαστικά με αυτή τη σειρά. Μερικά από αυτά (αλφαβητικά): ΑΣΠΙΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ, Βατοπέδι, δομημένα ομολόγα, Κοσκωτάς, Λίστα Λαγκάρντ, Χρηματιστήριο, Siemens, Vodafone.

Ελληνικό προνόμιο; Όχι. Δεν είναι τίποτα άλλο από παγκόσμια πρακτική. Είναι σύμφυτα με τον νόμο της κίνησης του οικονομικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και αν γράψει κανείς από περιέργεια τις λέξεις «Novartis scandal in» στην αγαπημένη του μηχανή αναζήτησης και περιμένει υπομονετικά η μηχανή να του προτείνει χώρες, θα πάρει ως αποτελέσματα τουλάχιστον: Αμερική, Ιαπωνία, Ινδία, Κίνα, Μεξικό και Τουρκία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την συζήτηση που διεξήχθη για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή; Όση και η αναφορά πρώην πρωθυπουργών, πρώην υπουργών και βουλευτών σε «λαθρομετανάστες», στο πόσο στοίχισε η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο, στο Μακεδονικό, στα Ίμια, στην Κυπριακή ΑΟΖ και στον… Μίκη Θεοδωράκη.

Εν ολίγοις παρακολουθήσαμε μια προσπάθεια των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο και των ανθρώπων που τους στηρίζουν σε μια απόπειρα εφαρμογής του «αν είναι να πέσουμε, θα πέσουμε όλοι μαζί». Όλοι είναι αθώοι και όλοι λένε για τον διπλανό τους πόσο εξαίρετος είναι. Απίστευτος χρόνος δαπανήθηκε για αναλύσεις σχετικά με το τι άφησαν πίσω σαν έργο αυτοί που σήμερα κατηγορούνται. Οι ομιλίες τους έμοιαζαν να είναι ένα μείγμα συνέντευξης για δουλειά, προεκλογικής ομιλίας και προγραμματικών δηλώσεων. Το σίγουρο είναι ότι επιζητούσαν να τους δοθούν συγχαρητήρια (και συχωροχάρτια) για τα 5-6 πράγματα που έχει να λέει ο καθένας από αυτούς ότι έκανε για την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος. Δηλαδή να πάρουν συγχαρητήρια για κάθε φορά (από τις λίγες) που έκαναν αυτό που ήταν το καθήκον της θέσης τους.

Κι όμως, πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που επέβαλαν εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία, με πρόβλεψη να φτάσει στα 25. Είναι οι ίδιοι που συγχώνευαν όλα τα ταμεία σε ένα, μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και καθ’ υπόδειξη της τρόικας και έσπασαν σε κομμάτια τις ανάγκες των νοσοκομείων για να τις δώσουν σε ιδιώτες.

Το καίριο όμως ζήτημα της υπόθεσης είναι ότι ενώ μέσα στη Βουλή κάθε σκάνδαλο προσφέρεται για πολιτικούς ρεβανσισμούς, εκεί έξω εκατομμύρια εκατομμυρίων κρίνονται από τις εκβάσεις τους, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, άλλα για τα παγκόσμια. Όπως στο σκάνδαλο της VW.

Είναι σε θέση η ελληνική Βουλή και το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι; Η συζήτηση στη Βουλή και ο μέχρι τώρα χειρισμός από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη δείχνουν πως δεν είναι. Όλοι επιζητούν να επέλθει η κάθαρση, μα και κανένας να μην βγει λερωμένος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider