Απαιτείται μία βιώσιμη ΔΕΗ

Κώστας Σκρέκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαιτείται μία βιώσιμη ΔΕΗ

Ο κλάδος της ενέργειας σήμερα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο ενεργειακός τομέας, όμως, χρειάζεται να περάσει το απαραίτητο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Ζητούμενο η επάρκεια εφοδιασμού, η ασφάλεια, οι επιλογές για τον καταναλωτή, για να φτάσουμε τελικά και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

Σήμερα στην Ελλάδα ο βασικός πυλώνας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ΔΕΗ. Η παραγωγή και η καθημερινότητα των πολιτών στηρίζεται στην πορεία και το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας για τη ΔΕΗ έχει εξαιρετική σημασία για τη χώρα. Δυστυχώς, την τελευταία διετία μέσα από ιδεοληπτικές και λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η επιχείρηση οδηγήθηκε σε δραματική υποχώρηση των οικονομικών μεγεθών της.

Επιπρόσθετα, η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ φαίνεται ότι δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μια παραπαίουσα ΔΕΗ. Σήμερα η ΔΕΗ χάνει το 100% του ΑΔΜΗΕ του σημαντικότερου περιουσιακού της στοιχείου καθαρής αξίας άνω του 1,3 δις ευρώ (αφαιρουμένων των δανειακών υποχρεώσεων) και εκτιμάται ότι θα έχει καθαρές εισροές λιγότερα από 300 εκ ευρώ, ενώ θα πρέπει να εκχωρήσει νέες εγγυήσεις τουλάχιστον 200 εκ ευρώ ως κάλυψη των δανείων της στις συστημικές τράπεζες, μετά την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου. Ακόμη και ο πιο άρρωστος νους δε θα μπορούσε να μηχανευτεί πιο καταστροφικό σχέδιο για να την βλάψει.

Η ΔΕΗ έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ικανό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Παρόλα αυτά, στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει φθάσει στο χείλος της χρεωκοπίας έχοντας συντριπτικά απαξιωθεί: από το καλοκαίρι του 2014 έχει χάσει σχεδόν το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της έχουν εκτιναχθεί στα 3 δις, οι οφειλές προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 600εκ. και τις 180 μέρες καθυστέρηση, οι απλήρωτες εισφορές στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ πλησιάζουν τα 400 εκ, ενώ οι ζημιές το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2014 επί Νέας Δημοκρατίας η επιχείρηση κατέγραφε κέρδη 137, 6 εκατομμύρια. Και βέβαια η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές, ότι η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι το 2019 να χάσει υποχρεωτικά το 40% του μεριδίου αγοράς που κατέχει σήμερα, καθώς και οι Δημοπρασίες Ηλεκτρικής Ενέργειας έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί, οδηγούν μαθηματικά τη ΔΕΗ στην πτώχευση.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη μια βιώσιμη ΔΕΗ στο νέο ανταγωνιστικό ενεργειακό περιβάλλον, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ελλάδας, με ανταγωνιστικές τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς, τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά. Χρειάζεται, λοιπόν, επειγόντως ένα σχέδιο εξυγίανσης και εξορθολογισμού της παραγωγής της, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να υποστηρίξει την εθνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider