Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον εφαρμόζουν συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ειδών απαραίτητων για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αναφέρει το Politico.
«Η κινεζική πλευρά εξετάζει και εγκρίνει αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για επιλέξιμα ελεγχόμενα είδη σύμφωνα με το νόμο. Η αμερικανική πλευρά έχει επίσης λάβει αντίστοιχα μέτρα για την ακύρωση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων κατά της Κίνας και η κινεζική πλευρά έχει ενημερωθεί για τις σχετικές πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.
Αυτά τα «επιλέξιμα ελεγχόμενα είδη» αποτελούν μια έμμεση αναφορά σε σπάνιες γαίες - μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα τόσο για την πολιτική όσο και για την στρατιωτική τεχνολογία. Το Πεκίνο κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο στην παγκόσμια προμήθεια αυτών των κρίσιμων ορυκτών και έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σε 11 τέτοια ορυκτά από τον Δεκέμβριο.
Η λίστα των προϊόντων για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές περιλαμβάνει κινητήρες αεροσκαφών, λογισμικό σχεδιασμού ημιαγωγών και αιθάνιο, ανέφερε η δήλωση του κινεζικού υπ. Εμπορίου. Το Reuters και το CNN ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη των αποστολών αυτών των προϊόντων στην Κίνα.
Το ιστορικό
Η επανέναρξη των εξαγωγών βασικών προϊόντων σηματοδοτεί την επιθυμία του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον να διατηρήσουν μια εύθραυστη εκεχειρία σε έναν εμπορικό πόλεμο - «οφθαλμό αντί οφθαλμού», που τον Απρίλιο οδήγησε σε δασμούς άνω του 100% και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε αυτούς τους δασμούς στο 55% τον περασμένο μήνα, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς της στις εισαγωγές των ΗΠΑ στο 10%, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, η προθυμία των δύο πλευρών να μετατρέψουν σε όπλα τα μη δασμολογικά εμπόδια —συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των ορίων στις αποστολές ορισμένων χημικών ουσιών και λογισμικού στην Κίνα και του εμπάργκο του Πεκίνου στις εξαγωγές σπάνιων γαιών— αποτελεί μια συνεχή απειλή για τις βιομηχανίες και στις δύο χώρες.
Η μεγάλη εικόνα
Η κίνηση για την αποκατάσταση του διμερούς εμπορίου βασικών τεχνολογιών και ορυκτών είναι καλά νέα για τη βιομηχανία και τις αγορές. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτών των εξαγωγών είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε μελλοντική έξαρση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η κυριαρχία του Πεκίνου στην αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία απαιτεί ορυκτά που παρέχονται από την Κίνα για την παραγωγή των πάντων - από πυρομαχικά και όπλα ακριβείας έως στρατιωτικό εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.
Τι ακολουθεί
Μια συμφωνία για τους περιορισμούς των εξαγωγικών περιορισμών είναι πιθανώς ένα βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διαμεσολάβηση μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν το Πεκίνο θα παραιτηθεί από το πλεονέκτημά του στην προμήθεια σπάνιων γαιών, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ απέχουν χρόνια από την ανάπτυξη αξιόπιστων εγχώριων πηγών αυτών των κρίσιμων ορυκτών.