Με πρόσθετες ομάδες πυρόσβεσης και στόλο αεροσκαφών θα θωρακιστούν τα ευρωπαϊκά κράτη που καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα επικινδυνότητας για δασιές πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM), καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου σχεδόν 650 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε καίριες τοποθεσίες υψηλού κινδύνου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να παράσχουν άμεση υποστήριξη στα τοπικά πυροσβεστικά σώματα. Ταυτόχρονα, 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα θα είναι σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη για να παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.
Στην Ελλάδα θα είναι σταθμευμένα 4 αμφίβια αεροπλάνα μεσαίου μεγέθους, στη Γαλλία 4 μεσαία αμφίβια αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, στην Κροατία 2 μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, στην Ιταλία 2 μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, στην Ισπανία 2 μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, στη Σουηδία 4 ελαφρά αεροπλάνα, στην Πορτογαλία 2 ελαφρά αεροπλάνα, στην Κύπρος 2 ελαφρά αεροπλάνα, στην Τσεχία 2 ελικόπτερα και στη Σλοβακία 1 ελικόπτερο.
Επιπλέον, άλλες 19 επίγειες ομάδες πυρόσβεσης, με περίπου 30 πυροσβέστες η καθεμία, και μία συμβουλευτική ομάδα και ομάδα αξιολόγησης, είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν από την ΕΕ σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη μέσω του Μηχανισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, μια ειδική ομάδα υποστήριξης πυρκαγιών θα συσταθεί στο Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της ΕΕ για την παρακολούθηση των κινδύνων και την ανάλυση επιστημονικών δεδομένων
Οι πόροι αυτοί προστίθενται στις εθνικές ικανότητες αντιμετώπισης πυρκαγιών. Και οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο έχει πληγεί από πυρκαγιές μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM). Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της ΕΕ συντονίζει και συγχρηματοδοτεί την παροχή βοήθειας, που προσφέρεται εθελοντικά από κράτη μέλη της ΕΕ και δέκα επιπλέον συμμετέχοντα κράτη στο UCPM (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Moldova).
Η ευρωπαϊκή ενίσχυση προς την χώρα μας έρχεται να προστεθεί στα μέσα πρόληψης και καταστολής που διαθέτει μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής και των εθελοντών.
Όσον αφορά στο διαθέσιμο στόλο των εναέριων μέσων αυτή τη στιγμή, αυτός περιλαμβάνει 49 μισθωμένα μέσω NSPA και τον εθνικό στόλο, δίνοντας συνολικά διαθεσιμότητα 80-85 ανά ημέρα. Ταυτόχρονα, φέτος, ο αριθμός των drones επιτήρησης με θερμικές κάμερες διπλασιάζεται, από 45 σε 82, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση.
Η συνολική δύναμη του προσωπικού ανέρχεται σε 18.000 άτομα ενώ στην εθνική προσπάθεια θα συνεισφέρουν επίσης 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πλέον δεύτερο επίσημο πυλώνα πολιτικής προστασίας, με στελέχη ενσωματωμένα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ), εξασφαλίζοντας άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά.
Υπενθυμίζεται ότι Κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη και την εγρήγορση των πολιτών και των αρμόδιων αρχών θεωρείται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.
Κύριος στόχος της έκδοσης του Χάρτη είναι η ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για τις περιοχές στις οποίες κατά το επόμενο 24ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αντίστοιχης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.
Ο Χάρτης εκδίδεται καθημερινά, ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του και σε αυτόν προβλέπονται πέντε κατηγορίες κινδύνου:
- Κατηγορία κινδύνου 1 / Πράσινο - Χαμηλή
- Κατηγορία κινδύνου 2 / Μπλε - Μέση
- Κατηγορία κινδύνου 3 / Κίτρινο - Υψηλή
- Κατηγορία κινδύνου 4 / Πορτοκαλί - Πολύ υψηλή
- Κατηγορία κινδύνου 5 / Κόκκινο - Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Οι διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου απαιτούν και αντίστοιχη κλιμάκωση ετοιμότητας και λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.
Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.