Προοδευτική συμμαχία για μια νέα κοινωνική Ευρώπη

Γιώργος Κατρούγκαλος
Μοιράσου το
Προοδευτική συμμαχία για μια νέα κοινωνική Ευρώπη

Υπαρξιακή στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης συνιστούν οι επόμενοι μήνες. Όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο ο πρόεδρος Γιούνκερ «το 2017 θα είναι η χρονιά του «όλα ή τίποτα» για την Ευρώπη». Το 2017 μπορεί να αποτελέσει ιστορική χρονιά. Είναι χρονιά γεμάτη κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Χρονιά κατά την οποία μπορούμε να καθορίσουμε τη μοίρα της ηπείρου μας, όπως έγραψε κάποτε ο Στέφαν Τσβάιχ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής. Οι εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών, είναι πιθανόν να οδηγήσουν τη γηραιά ήπειρο σε νέους δρόμους, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες ενώ θέλουν τους οικονομικούς δείκτες να ευημερούν, ξεχνούν τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ούτε οι αριθμοί ευημερούν. Η ευρωπαϊκή οικονομία ουσιαστικά παραμένει στάσιμη, ενώ η ανισότητα αυξάνεται γεωμετρικά. Είναι πια αποδεδειγμένο γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυξάνουν τη λιτότητα έχουν ευθέως ανάλογο αποτέλεσμα ως προς τις ανισότητες και αντιστρόφως ανάλογο ως προς την ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό η αδιέξοδη προσήλωση στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία πρέπει να εγκαταλειφθεί. Πάγιος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με τις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις, ιδίως με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους. Ένα πρώτο δείγμα γραφής είχαμε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση της Μεσογειακής Διάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα νέο διχαστικό παράγοντα για την Ευρώπη, ένα αντι-Βίσεγκραντ. Αντιθέτως, ο στόχος της είναι να δώσει τη δυνατότητα στις χώρες του Νότου να ενισχύσουν την ενότητα της Ευρώπης, με συγκεκριμένες προτάσεις που αποσκοπούν να την επανασυνδέσουν με τις συστατικές της αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη διακήρυξη της Λισσαβόνας, όπου οργανώθηκε η δεύτερη Διάσκεψη του Νότου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις των κρατών-μελών και να δώσει συμπαγείς απαντήσεις στα πραγματικά ενδιαφέροντα των πολιτών: την εργασία, την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, την προστασία από τις απειλές της τρομοκρατίας και της αβεβαιότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζεται στη διακήρυξη, πρέπει να δράσει βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, να βελτιώσει τη λειτουργία των θεσμών της και να διασφαλίσει την δημοκρατικότητα της.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε αποδεικνύεται κομβικής σημασίας. Ήδη η ευρωμεσογειακή σύνοδος λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά αφού αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η διεξαγωγή των δύο επόμενων συνόδων σε Μαδρίτη, τον ερχόμενο Απρίλιο και Λευκωσία. Μάλιστα ο διάλογος θα συνεχισθεί και μετά την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης, για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Με τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, και σε συνέχεια της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Αθηνών, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν «τον στόχο τους για βελτίωση της συνεργασίας τους και της συμβολής τους σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση». «Πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας και αστάθειας, θα είμαστε πιο δυνατοί με την κοινή μας δράση. Η αποδυνάμωση της Ευρώπης δεν είναι επιλογή», σημειώνουν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις για μια καλύτερη Ευρώπη που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα δίνει λύσεις στα προβλήματά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε σε συνεργασία με τις ευρύτερες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, προκειμένου να επιτύχουμε την αποτύπωση του πολιτικού μας οράματος για την Ευρώπη στο πέρας της συζήτησης για το μέλλον της.

Οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, τον φόβο των πολιτών και το αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον, εφαρμόζοντας αντιθέτως μέχρι σήμερα πολιτικές λιτότητας που αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις ανισότητες. Για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης πρέπει να εξισορροπηθεί η χρόνια ασυμμετρία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τη λήψη άμεσα μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης.

Είναι σαφές ότι τα επόμενα χρόνια απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην πραγματική σύγκλιση μεταξύ των χωρών-μελών, με αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, με ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στην δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρώπη, που θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ή, δεν θα υπάρχει Ευρώπη.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:24

Μπερλουσκόνι: Αν ψηφιστεί το προεδρικό σύστημα, ο Ματαρέλα πρέπει να παραιτηθεί

12:18

Ετήσια αύξηση 32,8% στις τιμές βιομηχανίας τον Ιούνιο

12:17

Langya: Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για την ανίχνευση του νέου ιού στην Κίνα

12:11

Johnson & Johnson: Σταματάει την πώληση του ταλκ σε όλο τον κόσμο από το 2023

12:05

Πτώση στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων έως και 43%

11:48

Βενεζουέλα και Κολομβία ξαναρχίζουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από διακοπή τριών ετών

11:45

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο παρά την «ασάφεια» γύρω από την ζήτηση

11:44

Huawei: Ήπια άνοδος 1,4% στα έσοδα του β΄τριμήνου

11:29

Οι ενέργειες της Coca-Cola HBC στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας – Το χρονικό των εξελίξεων

11:25

Θεσσαλονίκη: Δεκαπέντε οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ συνελήφθησαν για αδικήματα βίας

11:22

ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

11:08

Κεραμέως: Στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς

11:02

Ελ Εριάν: H Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια παρά τη μείωση του πληθωρισμού

10:45

Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά υψηλότερα με το «βλέμμα» στην πορεία της οικονομίας

10:38

Υποτονική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 880 μονάδες ο ΓΔ

10:17

Καιρός: Δεύτερη ημέρα αστάθειας με τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

09:57

Twitter: Σχέδιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

09:47

Δεκαπενταύγουστος: Τουλάχιστον 26.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά

09:31

Θάσος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά - Επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις

09:23

Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το β' τρίμηνο - «Αγκάθι» το κόστος ζωής

09:06

CDC: Δεν συστήνεται πλέον ο περιορισμός σε καραντίνα των Αμερικανών μαθητών που έχουν εκτεθεί στην Covid

08:58

Ν. Κορέα: Προεδρική χάρη στον de facto ηγέτη του ομίλου Samsung - Είχε καταδικαστεί για διαφθορά

08:52

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Άλλα δύο πλοία με φορτία δημητριακών αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια

08:44

Ρίσι Σούνακ: Υπόσχεται μείωση των οικιακών λογαριασμών ενέργειας κατά 200 λίρες

08:36

Γερμανία: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μηνύει τη Βουλή για αφαίρεση προνομίων

08:27

Washington Post: Απόρρητα έγγραφα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ έψαχνε το FBI στην έπαυλη Τραμπ

08:17

ΗΠΑ: Νεκρός ο άνδρας που προσπάθησε να εισβάλει σε κτίριο του FBI - Πιθανόν οπαδός του Τραμπ

08:13

Αργεντινή: Στο 7,4% ο πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 20 χρόνια - «Βουλιάζει» το πέσο

08:03

Ζελένσκι σε κρατικούς αξιωματούχους: Σταματήστε να μιλάτε στα ΜΜΕ για τις τακτικές της Ουκρανίας

07:58

Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία