Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη δυνητική πώληση ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16 και συστημάτων ραντάρ γι’ αυτά, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Ταϊβάν.
Η σύμβαση προβλέπει πως ο εξοπλισμός αυτός θα προέλθει από υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε ξένα κράτη, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency).
«Η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί συμφέροντα των ΗΠΑ, εθνικά, οικονομικά και ασφαλείας», καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ταϊβάν με σκοπό «να εκσυγχρονιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρηθεί αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Η πώληση θα «βελτιώσει» τη δυνατότητα του στρατού της Ταϊβάν «να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της των F-16», πρόσθεσε.
Η Κίνα και η Ταϊβάν συνυπάρχουν από το 1949 με χωριστές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο ωστόσο θεωρεί τη νήσο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Οι ΗΠΑ, παρότι τυπικά δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, είναι ο βασικός υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Η πώληση συμπεριλαμβάνει τόσο ανταλλακτικά για τα μαχητικά, όσο και ραντάρ τύπου AESA, πολύ πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν. Έχει εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η DSCA ενημέρωσε όπως υποχρεούται δυνάμει της νομοθεσίας το Κογκρέσο χθες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αναμένει η πώληση να προχωρήσει εντός του μήνα.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δυνητική πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. δολαρίων στη νήσο, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση για την πώληση έγινε προτού ο πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε, που τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αναχωρήσει σήμερα για περιοδεία στα νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού και Παλάου -τα μόνα έθνη του Ειρηνικού ανάμεσα στους 12 εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊπέι-, στο πλαίσιο της οποίας θα κάνει «ενδιάμεσους σταθμούς» στη Χαβάη και στο Γκουάμ.
Θα περάσει δυο βράδια στη Χαβάη κι άλλο ένα στο Γκουάμ, όπου θα έχει συναντήσεις με «παλιούς φίλους» και «μέλη κέντρων μελετών», ανέφερε προχθές Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην προεδρία της Ταϊβάν υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αξιωματούχοι της Ταϊβάν κάνουν συστηματικά επισκέψεις, που περιγράφονται ως ενδιάμεσοι σταθμοί, στην αμερικανική επικράτεια σε μετακινήσεις τους προς ή από χώρες του Ειρηνικού ή της Λατινικής Αμερικής, κάτι που αντιμετωπίζεται γενικά με οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο.
Η Κίνα απαίτησε ξανά χθες οι ΗΠΑ να επιδείξουν τη «μέγιστη προσοχή» στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε πως δεν βλέπει καμιά δικαιολογία αυτή που χαρακτήρισε ιδιωτική, συνηθισμένη και ανεπίσημη στάση του κ. Λάι να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για «προκλήσεις» από το Πεκίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ