Περιβάλλον: Ποιες παρεμβάσεις «παίρνουν σειρά» στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περιβάλλον: Ποιες παρεμβάσεις «παίρνουν σειρά» στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ
Τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για το Περιβάλλον εντάσσονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του 2024 του ΥΠΕΝ.

Τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για το Περιβάλλον εντάσσονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του 2024 του ΥΠΕΝ. Οι «προσθήκες» αφορούν σε έργα και επενδύσεις που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτων , το ΕΣΕΚ, την πολεοδομική νομοθεσία, την προσβασιμότητα, την προστασία των θαλασσών και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ενώ στην «πρώτη γραμμή» θέτει και το σχέδιο διεύρυνσης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τις διοικητικές αλλαγές που έχουν ήδη προαναγγελθεί.

Συγκεκριμένα, μια μεταρρύθμιση που ενσωματώνεται στο αναθεωρημένο σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες είναι η στρατηγική διαχείρισης υδάτων, δηλαδή το νέο σύστημα διακυβέρνησης της ΔΕΥΑ. Όπως είναι γνωστό, προωθείται η κατάργηση δεκάδων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) μέσω συγχώνευσης ώστε στην τελική τους μορφή να μείνουν 13 (μία ανά Περιφέρεια) ή ενδεχομένως λίγο περισσότερες, ενώ δρομολογείται και η χωρική επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις δύο εταιρίες θα περάσει και η ευθύνη για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τις νέες εταιρίες ύδρευσης της περιφέρειας, δηλαδή τις Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, αυτές θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις, ειδικού κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο, καταργούνται και ενσωματώνονται στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων Ο.Ε.Β. δηλαδή οι ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία είχε διατυπωθεί και στο masterplan της Θεσσαλίας, η οποία μαζί με την μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχει εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά φορέων, πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιο αναλυτικά, για τους ΤΟΕΒ είχε διατυπωθεί η άποψη ότι κάποιοι από αυτούς επιτελούν επαρκώς και στοχευμένα το έργο τους και ότι ο ΟΔΥΘ δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες. Ομοίως, η κατάργηση των ΔΕΥΑ, έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων οι οποίες κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το ΕΣΕΚ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια πράξη που εντάσσεται στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Μια επιπλέον μεταρρύθμιση είναι η κωδικοποίηση των ισχυουσών χωροταξικών και πολεοδομικών διατάξεων, οι οποίες έχουν υποστεί πολλαπλές αλλαγές, προσθήκες, τροποποιήσεις και καταργήσεις, με πλήθος διάσπαρτων νομοθετημάτων. Η κωδικοποίηση αναμένεται ότι θα απλοποιήσει την πρόσβαση μηχανικών, τοπογράφων, πολεοδόμων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων αλλά και απλών πολιτών και θα εξασφαλίσει την ορθή και δίχως προβλήματα εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται για το 2024 εντάσσεται και η εφαρμογή του Εθνικού Σήματος Προσβασιμότητας δηλαδή η απονομή σε οργανισμούς φιλικούς προς τα άτομα με αναπηρία μέσω της θεσμοθέτησης πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας .

Όσον αφορά στις επενδύσεις, στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών (Our Ocean Conference).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του OOC, η Ελλάδα λαμβάνει 21 δεσμεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. δολαρίων, οι οποίες καλύπτουν έξι βασικούς θεματικούς τομείς, δηλαδή τις θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, την βιώσιμη γαλάζια οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη ναυτική ασφάλεια, τη βιώσιμη αλιεία και την θαλάσσια ρύπανση.

Τέλος, προτεραιότητα δίνεται και στην υλοποίηση του Masterplan για την περιοχή της Θεσσαλίας το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δις για την διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HVA: Η αλήθεια για το Master Plan και τις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Θεσσαλία: Οι αντιδράσεις και οι αντιπροτάσεις στο σχέδιο των Ολλανδών για ανασυγκρότηση

ΕΥΔΑΠ: Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζει για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Οι επενδύσεις, η ΕΤΕπ, τα τιμολόγια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider