Η κατανάλωση γαύρου και σαρδέλας αντί για κόκκινο κρέας «θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές μέχρι το 2050»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατανάλωση γαύρου και σαρδέλας αντί για κόκκινο κρέας «θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές μέχρι το 2050»
Ti αναφέρει μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία και την Αυστραλία για την οποία συγκέντρωσαν στοιχεία από περισσότερες από 130 χώρες.

Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια όπως γαύρος, σαρδέλες και ρέγγα θα μπορούσε να μειώσει τα παγκόσμια επίπεδα ασθενειών και να σώσει έως και 750.000 ζωές ετησίως έως το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος κατά 8% και η αντικατάστασή του με αυτά τα ψάρια θα μπορούσε να αποτρέψει το 10% των θανάτων από καρδιακές παθήσεις τα επόμενα 26 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, το όφελος θα ήταν περισσότερο αισθητό σε πιο υποβαθμισμένες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία και την Αυστραλία, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί επάνω στο συγκεκριμένο θέμα και για την οποία συγκέντρωσαν στοιχεία από περισσότερες από 130 χώρες.

Τα μικρά ψάρια, που χρησιμεύουν ως «ζωοτροφή», είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αν και μόνο το 26% περίπου αυτών που αλιεύονται καταναλώνονται από τον άνθρωπο.

Τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ποσότητας που αλιεύεται από τις ακτές χωρών που αντιμετωπίζουν υποσιτισμό και επισιτιστική ανασφάλεια, μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο, τα οποία τρέφουν ακριβότερα εκτρεφόμενα θαλασσινά, όπως σολομό και πέστροφα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ακαδημαϊκοί διερεύνησαν εάν η εναλλαγή της πρόσληψης κόκκινου κρέατος με αυτά τα ψάρια θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά ασθενειών και να σώσει ζωές.

Οι χρόνιες ασθένειες αντιπροσώπευαν περίπου το 70% όλων των θανάτων παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο του εντέρου, τον διαβήτη και το εγκεφαλικό να προκαλούν σχεδόν το ήμισυ (44%) του αριθμού.

Η ομάδα προέβλεψε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για τις επόμενες δεκαετίες σε 137 χώρες και υπολόγισε τη διαθεσιμότητα μικρών ψαριών ως υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος μέχρι το 2050 χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα αλιείας. Εκτίμησαν ότι η αντικατάσταση στην κατανάλωση θα μπορούσε να αποτρέψει από 500.000 έως 750.000 θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2050, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η μελέτη πρότεινε ότι η αντικατάσταση του 8% της πρόσληψης κόκκινου κρέατος με κτηνοτροφικά ψάρια το 2050 θα μπορούσε να αποτρέψει το 10% των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, ενώ θα μείωνε τους θανάτους από εγκεφαλικό, διαβήτη και καρκίνο του εντέρου κατά 1-2%.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα κτηνοτροφικά ψάρια δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν όλο το κόκκινο κρέας, αλλά πρότειναν ότι θα μπορούσαν να είναι μια «υποσχόμενη εναλλακτική λύση».

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), τα κόκκινα κρέατα όπως το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό βοηθούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών από αυτά, μαζί με πολλά επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και το κορν, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει «ανάγκη να περιοριστεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με ένταση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να στραφούν προς τα τρόφιμα και να είναι τόσο υγιεινά όσο και φιλικά προς το περιβάλλον» σε μια προσπάθεια να «μειωθεί το βάρος» των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή τις επόμενες δεκαετίες.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν πολιτικές για την κατανομή των ιχθυαποθεμάτων σε περιοχές όπου χρειάζονται περισσότερο, όπως η Αφρική, τμήματα της Ασίας, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, για να περιοριστεί η «παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών», πρότειναν οι ερευνητές.

Φωτό @ Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάρκινσον: Σε πολύμηνη αναμονή δεκάδες ασθενών για την πρόσβαση σε κρίσιμη θεραπεία

Πώς ο ύπνος συνδέεται με την ψυχολογία

gazzetta
gazzetta reader insider insider