Παγωμένα περιουσιακά στοιχεία $734 εκατ. για την πάλαι ποτέ πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγωμένα περιουσιακά στοιχεία $734 εκατ. για την πάλαι ποτέ πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής
Η Isabel dos Santos, η αυτοεξόριστη κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Jose Eduardo dos Santos, έχει παγωμμένα περιουσιακά στοιχεία 580 εκατομμυρίων λιρών (734 εκατομμύρια δολάρια) εξαιτίας μιας εν εξελίξει νομικής διαμάχης στο Λονδίνο με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Unitel.

Η Isabel dos Santos, η αυτοεξόριστη κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Jose Eduardo dos Santos, έχει παγωμμένα περιουσιακά στοιχεία 580 εκατ. λιρών (734 εκατομμύρια δολάρια) εξαιτίας μιας νομικής διαμάχης στο Λονδίνο με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Angolan Unitel.

Η Dos Santos και η εταιρεία της Unitel International Holdings (UIH) μηνύθηκαν από την Angolan Unitel για αθέτηση δανείων ύψους περίπου 325 εκατ. ευρώ και 44 εκατ. δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των συμφερόντων της UIH σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν άμεσες εταιρικές σχέσεις παρά τα παρόμοια ονόματα.

Δικαστής του Λονδίνου έκρινε την Τετάρτη ότι η Angolan Unitel κέρδισε στο αίτημα για την εκτέλεση της εντολής παγώματος και επικαλέστηκε τα ακίνητα της dos Santos στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και το Μονακό, αθροιστικής αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Η Unitel υποστηρίζει ότι οι όροι των δανείων ήταν «μη εμπορικοί» με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια και διεκδικήθηκαν από την dos Santos για δικό της προσωπικό όφελος. Η Dos Santos ήταν μέλος του δ.σ. της Unitel μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και ο δικαστής έκρινε ότι ουσιαστικά η εταιρεία ελέγχεται από το κράτος της Αγκόλας.

Η Dos Santos, η οποία ήταν κάποτε η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά αφού κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε ζημίες άνω των 5 δισ. δολαρίων στο αφρικανικό έθνος κατά τη διάρκεια της 38χρονης διακυβέρνησης του πατέρα της. Τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αγκόλα και στην Πορτογαλία έχουν δεσμευτεί και η Ιντερπόλ έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον της. Η ίδια αρνείται σταθερά οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Οι δικηγόροι της dos Santos υποστήριξαν ότι η μήνυση είναι μια πολιτική εκστρατεία εναντίον της που υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Αγκόλα. Είπαν ότι η υπόθεση έπρεπε να εξεταστεί υπό το πρίσμα της πολιτικής διαμάχης.

Φώτο: Gettty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider