Με το διαβατήριο στο χέρι: Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για μετεγκατάσταση – H θέση της Αθήνας 

Πέτρος Αντωνάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το διαβατήριο στο χέρι: Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για μετεγκατάσταση – H θέση της Αθήνας 
Οι τρεις πόλεις της Ισπανίας που θέλουν να ζήσουν όλοι - Χάνει σε ποιότητα ζωής η Αθήνα, κερδίζει στα προσωπικά οικονομικά.

Μονοπωλούν τις προτιμήσεις των αποδήμων οι ισπανικές πόλεις, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα θελκτικούς προορισμούς για όσους ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, έχοντας αφήσει πίσω τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα Expat Insider της InterNations, Μάλαγα, Αλικάντε και Βαλένθια συνθέτουν την πρώτη τριπλέτα της παγκόσμιας κατάταξης στις πόλεις που οι απόδημοι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία, ενώ στην 6η θέση βρέθηκε και η Μαδρίτη.

Όσον αφορά την Αθήνα, κατέλαβε την 17η θέση στην συνολική κατάταξη. Βρέθηκε αρκετά πιο πίσω όσο αφορά την ποιότητα ζωής (31η θέση), κατέλαβε την 17η στο Personal Finance Index, ενώ ανέβηκε στην 10η θέση όσο αφορά τις επιλογές αναψυχής. Στους δείκτες της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και Περιβάλλον και Κλίμα κατέλαβε την 32η θέση, μία θέση πιο κάτω (33η) βρέθηκε στον δείκτη της Ασφάλειας, ενώ ήταν μόλις 41η στον τομέα Τravel & Transit.

Πάνω από 12.000 απόδημοι απάντησαν στην έρευνα της InterNations και ιδού οι πόλεις που πρωταγωνιστούν με θετικό και αρνητικό τρόπο.

Μάλαγα: Η αγαπημένη πόλη των ομογενών

Η Μάλαγα ψηφίστηκε στην πρώτη θέση από τις 49 πόλεις στο Expat City Ranking 2023. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι η πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως όσο αφορά τη φιλικότητα, με το εντυπωσιακό 89% να λέει ότι οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι προς τους ξένους κατοίκους (έναντι 65% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος). Με αυτό το ποσοστό σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως βρέθηκε επίσης στη δεύτερη θέση παγκοσμίως για την εύρεση φίλων. Δεύτερη κατατάχθηκε όσο αφορά και την ποιότητα ζωής, ενώ διεκδικεί την πρώτη θέση για το ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα και τις καιρικές συνθήκες ενώ βρέθηκε στο τop10 για το φυσικό της περιβάλλον (8η). Η ισπανική πόλη βρίσκεται επίσης στο top 10 στην Travel & Transit κατηγορία (8η ) και στην υγειονομική περίθαλψη (10η).

Η πιο χαμηλή της επίδοση στον δείκτη (ωστόσο παραμένει πάνω από το μέσο όρο), είναι η 13η θέση για εργασία στο εξωτερικό. Οι ομογενείς δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όσο αφορά το θέμα της στέγασης στην πόλη, αφού το να βρει κανείς να μείνει στην πόλη δεν είναι μόνο εύκολο αλλά και προσιτό οικονομικά. Η πόλη αποτελεί ιδιαίτερα καλή επιλογή για τους ομογενείς που δεν θέλουν να ξεφύγει ο προϋπολογισμός τους και συνολικά το 88% είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή στην Μάλαγα, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως. Στον αντίποδα και στα αρνητικά της πόλης, η Μάλαγα βρίσκεται μόλις στην 41η θέση για την τοπική αγορά εργασίας, αν και προηγείται στις υποκατηγορίες εργασίας και αναψυχής (1η θέση), ενώ διεκδικεί την κορυφή και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αλικάντε: Η πόλη με την πιο προσιτή στέγαση

Ακόμα μία ισπανική πόλη που κάνει «κλικ» στους αποδήμους και χάνει την κορυφή λόγω της κακής της επίδοσης στον δείκτη Εργασία στο Εξωτερικό (40η θέση). Σύμφωνα με την έρευνα, η τοπική επιχειρηματική κουλτούρα δεν προωθεί τη δημιουργικότητα (39η), την ανεξάρτητη εργασία (40η) ή την ευελιξία (41η) ενώ και η επίδοση όσο αφορά τις προσωπικές ευκαιρίες καριέρας βρίσκεται επίσης πολύ χαμηλά, στην 40η θέση.

Το Αλικάντε ωστόσο, διαπρέπει στην ευκολία στο να τακτοποιηθεί κανείς γενικότερα στην πόλη, ενώ διεκδικεί την πρώτη θέση στην Culture & Welcome υποκατηγορία. Οι απόδημοι λένε ότι νιώθουν καλοδεχούμενοι (1η) και σαν στο σπίτι τους (1η), ενώ είναι πολύ ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή (1η). Επίσης o τρόπος ζωής τους δεν επηρεάζεται από το κόστος, αφού η ισπανική πόλη είναι στην 3η θέση στον δείκτη προσωπικών οικονομικών (Personal Finance Index), ενώ το 78% των αποδήμων είναι ευχαριστημένοι με το γενικό κόστος ζωής, σε σύγκριση με μόλις 44% παγκοσμίως. Και πως να μην είναι όταν η πόλη κατέχει κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως στον δείκτη που αφορά την οικονομικά προσιτή στέγαση. Η ποιότητα ζωής είναι ένα ακόμα highlight της πόλης (5η), ενώ η υγειονομική περίθαλψη (5η) είναι όχι μόνο οικονομικά προσιτή (6η), αλλά και εύκολα διαθέσιμη (8η). Συνολικά το 92% των αποδήμων είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στο Αλικάντε, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.

Βαλένθια: Η καλύτερη ποιότητα ζωής, εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη

Η πρωτιά της ισπανικής πόλης στον δείκτη Ποιότητα Ζωής σίγουρα ξεχωρίζει, ενώ εάν προσθέσει κανείς την οικονομικά προσιτή (1η) και εύκολα διαθέσιμη (3η) υγειονομική περίθαλψη της Βαλένθια, σίγουρα δημιουργούν ένα άκρως ελκυστικό πακέτο για όσους θέλουν να αλλάξουν τόπο κατοικίας. Σε άλλα θετικά της πόλης είναι πως μπορεί κανείς να γυρίσει την πόλη με άνεση με τα πόδια και με ποδήλατο (3η), ενώ οικονομικά είναι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (9η). Το κόστος ζωής είναι κάτι που ικανοποιεί τους αποδήμους ιδιαίτερα (3η), ενώ η πόλη είναι 7η όσο αφορά την προσιτή στέγαση.

Εκεί που η Βαλένθια δεν τα πηγαίνει τόσο καλά είναι στο Working Abroad δείκτη (36η), ενώ οι προοπτικές καριέρας της για τους αποδήμους (47η θέση) είναι οι χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των ισπανικών πόλεων της κατάταξης. Και εάν οι αποδήμους καταφέρουν να βρουν μία δουλειά, η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας (47η), προκαλεί ανησυχίες. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, το 79% είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική τους ζωή (63% παγκοσμίως). Το 80% είναι ικανοποιημένοι με την κοινωνική τους ζωή στην Βαλένθια, σε σύγκριση με μόλις το 56% παγκοσμίως. Συνολικά το 91% είναι χαρούμενοι με τη ζωή τους στην πόλη, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.

Μιλάνο, Ρώμη, Βανκούβερ: Οι τελευταίες επιλογές

Το Μιλάνο βρέθηκε στην τελευταία, 49η θέση και κρίνοντας από την γνώμη των αποδήμων, όχι αδίκως. Το να αντιμετωπίσεις την γραφειοκρατία αποτελεί έναν πονοκέφαλο (48η), όπως και το ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό (44η), ενώ τρεις στους πέντε απόδημοι δηλώνουν πως είναι δύσκολο να βρεις σπίτι στην πόλη (63% έναντι 31% παγκοσμίως), αλλά και το να ζήσεις εκεί χωρίς να μιλάς ιταλικά (61% έναντι 32% παγκοσμίως). Όσο αφορά στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό, το Μιλάνο κατατάσσεται στην τελευταία πεντάδα, οι δείκτες περί ασφάλειας της δουλειάς και του αισθήματος δίκαιης αμοιβής βρίσκονται στην τελευταία θέση των πόλεων, ενώ οι απόδημοι δεν το κρύβουν πως δυσκολεύονται τρομερά με την οικονομική τους κατάσταση (48η θέση). Πάντως το 63% πιστεύει πως οι ντόπιοι είναι φιλικοί και είναι σχετικά εύκολο να συνηθίσει κανείς την τοπική κουλτούρα (23η), αν και το να βολευτείς στην πόλη γενικότερα δεν είναι παιχνιδάκι αφού το Μιλάνο βρίσκεται στην 35η θέση της κατάταξης. Το Μιλάνο βρίσκεται στην 43η θέση όσο αφορά την ποιότητα ζωής, αφού οι απόδημοι δηλώνουν πως δεν αισθάνονται ασφαλείς (43η θέση), ενώ ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 56% εκφράζουν την απογοήτευσή τους όσο αφορά την ποιότητα της ατμόσφαιρας, έναντι 17% παγκοσμίως.

Η προτελευταία θέση της Ρώμης δεν αποτελεί έκπληξη, αφού πέρα από την μέτρια 25η θέση για το πόσο εύκολο είναι να τακτοποιηθεί κανείς στην πόλη, οι υπόλοιπες επιδόσεις είναι απογοητευτικές. Οι απόδημοι αναφέρουν πως αισθάνονται πως δεν αμείβονται δίκαια (48η), δεν είναι ικανοποιημένοι με τις δουλειές τους (49η), ενώ το 63% δεν αισθάνεται πως η τοπική αγορά εργασίας υπόσχεται πολλά. Δεν είναι καθόλου κανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση (49η), ενώ οι δυσκολίες της γραφειοκρατίας (49η) ή να ανοίξεις έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό (49η), δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα. Τέλος, το 59% βρίσκει δύσκολο να ζήσει στη Ρώμη χωρίς να μιλά την τοπική γλώσσα (32% παγκοσμίως).

Στην 47η θέση βρίσκεται το μακρινό Βανκούβερ, όπου οι απόδημοι αισθάνονται πιο δυστυχισμένοι (49η), ενώ το 35% δεν είναι ικανοποιημένοι με την κοινωνική τους ζωή (25% παγκοσμίως), με το 59% να δηλώνει πως είναι δύσκολο να κάνει φίλους (36% παγκοσμίως), οδηγώντας αναμενόμενα την πόλη του Καναδά στην 42η θέση όσο αφορά την ευκολία να τακτοποιηθεί κανείς και να νιώσει μέρος της κοινότητας. Το βασικότερο πρόβλημα ωστόσο μοιάζει να είναι η μεγάλη δυσκολία των προσωπικών οικονομικών (49η), με το εντυπωσιακό 84% να βρίσκει πως το γενικό κόστος της ζωής είναι πολύ υψηλό. Η στέγαση προκαλεί επίσης τεράστια προβλήματα (46η), με τους εννέα στους δέκα να την βρίσκουν απρόσιτη.

Ποιότητα Ζωής: Ισπανικό top10, τελευταίο το Δουβλίνο

Βαλένθια, Μάλαγα, Μαδρίτη, Ζυρίχη, Αλικάντε, Άμπου Ντάμπι, Βαρκελώνη, Βιέννη, Ντουμπάι και Λισαβόνα συνθέτουν το top10 του σημαντικότατου δείκτη Ποιότητα Ζωής, που καλύπτει 21 παράγοντες αξιολόγησες σε πέντε υποκατηγορίες: Περιβάλλον και Κλίμα, Υγειονομική Περίθαλψη, Επιλογές Αναψυχής, Ασφάλεια και Προστασία και Travel & Transit.

Η ποιότητα της ζωής του Δουβλίνου κατέλαβε την τελευταία 49η θέση, με την πόλη να καταλήγει στο τέλος της λίστας και στην υγειονομική περίθαλψη, με το 56% να δηλώνει πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, το τριπλάσιο από το 19% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος, ενώ και η ποιότητα της υγείας βρίσκεται και αυτή στον πάτο της λίστας (49η). Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ένας ομογενής από την Βουλγαρία, η υποχρηματοδότηση των σχολείων και των υποδομών της υγείας, θα παρεμποδίσουν αυτή την κοινωνία μακροπρόθεσμα». Εκεί που ξεχωρίζει το Δουβλίνο, είναι πως προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές σταδιοδρομίας στους μετανάστες. Τη χειρότερη τριάδα στον δείκτη Ποιότητα Ζωής συμπληρώνουν η Ρώμη και το Ναϊρόμπι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο: Ξετυλίγεται ο «Μίτος» για έξοδο από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας

Το σχέδιο των Ολλανδών για τη «θωράκιση» του Θεσσαλικού κάμπου

Ο «δεκάλογος» του ΣΕΒ για εκπτώσεις-προσφορές ενόψει Black Friday

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider