Οι εταιρείες αποτυγχάνουν στους στόχους για την μείωση των πλαστικών – Αναζητούνται αυστηρότερες πολιτικές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εταιρείες αποτυγχάνουν στους στόχους για την μείωση των πλαστικών – Αναζητούνται αυστηρότερες πολιτικές
Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών συσκευασιών αποτυγχάνουν στις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα.

Οι εταιρείες που έχουν υπογράψει την παγκόσμια συμφωνία για την ρύπανση από πλαστικά που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ πρόκειται να χάσουν μια σειρά από εθελοντικούς στόχους του 2025 που καλύπτουν την κυκλικότητα και την χρήση παρθένου πλαστικού, θέτοντας σε κίνδυνο τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Ιδρύματος Ellen Macarthur, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών συσκευασιών αποτυγχάνουν στις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα. Η αξιολόγηση αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων κατά την τελευταία πενταετία και όπως αναφέρεται, ενώ σε άλλους στόχους βιωσιμότητας μπορεί να έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο, φαίνεται ότι υπολείπονται σε ό,τι αφορά στα πλαστικά απορρίμματα.

Η Παγκόσμια Δέσμευση του Ιδρύματος Ellen MacArthur, η οποία υποστηρίζεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εθελοντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και των απορριμμάτων και ήδη την υποστηρίζουν περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν καλούνται να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Η Παγκόσμια Δέσμευση απαιτεί από τις επιχειρήσεις, τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές συσκευασιών να διασφαλίσουν ότι το 100% των πλαστικών συσκευασιών τους θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή κομποστοποιήσιμες έως το 2025 και να αυξήσουν το μερίδιο του ανακυκλωμένου περιεχομένου μετά την κατανάλωση σε όλες τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται. Απαιτεί επίσης από τους υπογράφοντες να μειώσουν τη χρήση του παρθένου πλαστικού στις συσκευασίες, να προχωρήσουν από τα μοντέλα μιας χρήσης στα μοντέλα επαναχρησιμοποίησης και να εξαλείψουν τις προβληματικές ή περιττές πλαστικές συσκευασίες.

Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει ότι, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, έως και 20 τρισεκατομμύρια είδη εύκαμπτης συσκευασίας - όπως περιτυλίγματα, σακουλάκια και φακελάκια - θα μπορούσαν να καταλήξουν στον ωκεανό μέχρι το 2040, εκτός εάν συνδυαστούν πιο φιλόδοξα δεσμευτικά μέτρα πολιτικής και ρυθμιστικών μέτρων.

Η Louise Edge, επικεφαλής της παγκόσμιας εταιρικής εκστρατείας της Greenpeace UK ισχυρίστηκε ότι το «σαφές μάθημα» από την πενταετή ανασκόπηση ήταν ότι οι τρέχουσες, εθελοντικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών αποτυγχάνουν.

«Στα πέντε χρόνια από την έναρξη της Παγκόσμιας Δέσμευσης γίνεται όλο και πιο προφανές πόσο επιβλαβές είναι το πλαστικό για την υγεία μας, για την άγρια ζωή μας, για τις κοινότητές μας και για το κλίμα μας», είπε. «Και όμως παράλληλα η συλλογική χρήση πλαστικού των εταιρειών που έχουν υπογράψει συνέχισε να αυξάνεται και η παραγωγή του πρόκειται να εκτοξευθεί στα ύψη», σημείωσε.

Η μείωση της χρήσης πλαστικών θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σύμφωνα με την σχετική αναφορά. Υπολογίζει ότι η αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πλαστικών κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως θα μπορούσε να εξοικονομήσει το ισοδύναμο ενός βαρελιού πετρελαίου κάθε δύο δευτερόλεπτα, συμβάλλοντας στην αποφυγή 2,5 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση μιας νέας, νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συνθήκης για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης. Εκατοντάδες κράτη έχουν υποστηρίξει σχέδια για την ανάπτυξη μιας τέτοιας συνθήκης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σχετικά με το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί και πώς θα πρέπει να επιδιώξει να καταπολεμήσει το πρόβλημα.

Η έκθεση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από μια άλλη μελέτη από την εταιρεία συμβούλων Systemiq η οποία αναφέρει ι ότι ένα ισχυρό παγκόσμιο καθεστώς πολιτικής για τα πλαστικά θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που τυγχάνει κακής διαχείρισης κατά 90%, ενώ παράλληλα θα επιφέρει μείωση 30% στην παραγωγή πλαστικών με ορυκτά καύσιμα μέσα σε 17 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλαστικά: Και όμως μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη οικονομία- Οι προϋποθέσεις και οι τάσεις στην Ελλάδα

Γιατί τα πλαστικά μπουκάλια συνεχίζουν να κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας – Ποιο είναι το μέλλον τους στην Ελλάδα

Οι πιστώσεις πλαστικών ως λύση για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider