Ισραήλ: Έτοιμο για την χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Έτοιμο για την χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα
Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον, αναφέρει ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:29

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και προειδοποίησε όσους ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Το Ισραήλ επεσήμανε ότι δεκάδες μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε συνοικία της πόλης της Γάζας, από την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων.

Συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες.

«Υποστήκαμε εξαιρετικά βαριές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα X.

Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους αμάχους και στρατιώτες απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε σπίτι που πλήττεται στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση, αλλά μέχρι το βράδυ της Τρίτη δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν υλοποιήσει την απειλή τους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.

-Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 1200 οι νεκροί Ισραηλινοί- Επαφές ΗΠΑ-Ισραήλ στο κορυφαίο επίπεδο

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, και από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα αυστηρό αποκλεισμό. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την πολιορκία της Γάζας και επεσήμανε ότι πλέον δεν θα περνάνε στον θύλακα τρόφιμα και καύσιμα.

Εξάλλου το βόρειο τμήμα του Ισραήλ επλήγη από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά, σύμφωνα με τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οβίδες και από τη Συρία έπεσαν στο Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη θα εξαπλωθεί.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση», σχολίασε ο Κόνρικους.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύκτας σε πολλές περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «το απόλυτο κακό», ενώ η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να τηρήσει το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του.

«Θα πω ξανά σε κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, σε όποιον σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μία λέξη: όχι», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση που έμοιαζε να απευθύνεται στο Ιράν και τις πολιτοφυλακές που στηρίζει στην περιοχή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νεκροί 169 στρατιώτες στις μάχες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς.

«Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα.

Κατεβαίνει ο «διακόπτης» στη Γάζα

Σύμφωνα με το BBC, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, που μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ, αποτελεί τη μόνη πηγή ηλεκτρικού ρεύματος εκεί, θα ξεμείνει από καύσιμα σε περίπου 12 ώρες.

Όμως νεότερες πληροφορίες θέλουν τα καύσιμα να επαρκούν για λιγότερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το al-monitor, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας στη Ραμάλα, Μάι αλ-Κάιλα, προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας θα έχουν εξαντληθεί ως την Πέμπτη. Σε δήλωση στην επίσημη ραδιοφωνική υπηρεσία Voice of Palestine, ο ανέφερε ότι η κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία της Γάζας θα επιδεινωθεί περαιτέρω όταν σταματήσουν να λειτουργούν οι γεννήτριες.

Ισοπεδώθηκε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη του, βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πόλη της Γάζας.

Το γραφείο του εκπροσώπου του IDF δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί «ένα σημαντικό κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος» για τη Χαμάς και «ένα ίδρυμα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη και παραγωγή όπλων».

Ο στρατός κατέστρεψε σύστημα ανίχνευσης αεροσκαφών της Χαμάς

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα σύστημα που δημιούργησε η Χαμάς για τον εντοπισμό ισραηλινών αεροσκαφών στον ουρανό της Γάζας. «Με τα χρόνια, η Χαμάς δημιούργησε ένα δίκτυο καμερών υψηλής ποιότητας, που ήταν κρυμμένες μέσα σε ηλιακούς θερμοσίφωνες (σε στέγες) σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση (ισραηλινών) αεροσκαφών», ανέφερε ο IDF.

Νέες αψιμαχίες στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε σε θέση του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου. Το περιφερειακό συμβούλιο του Mate Asher ενημέρωσε τους κατοίκους που ζουν έως και τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα ότι πρέπει να εισέλθουν σε καταφύγια. Το IDF ανταπέδωσε με πυρά στην πηγή της εκτόξευσης του πυραύλου. Ο Ισραηλινός Στρατός απάντησε στη Χεζμπολάχ που εκτόξευσε δύο κατευθυνόμενους πυραύλους προς τις ισραηλινές θέσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς στις τάξεις των Ισραηλινών.

Όπως μεταδίδει το BBC, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ εντός του εδάφους του Λιβάνου. Αυτή είναι η τέταρτη μέρα βίας στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου, την ώρα που οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης αυξάνονται.

Νεκροί εργαζόμενοι για τον ΟΗΕ στη Γάζα

Με μήνυμα τους στο X, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν γνωστό ότι εννιά εργαζόμενοι του στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Όπως ανέφερε ο οργανισμός, «Η προστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας, ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης. Θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Επικοινωνία με οικογένειες απαχθέντων

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός έχει έρθει σε επαφή με οικογένειες 60 ατόμων που απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν δηλώσει ότι κρατούν 163 ομήρους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής πει ότι περίπου 150 άνθρωποι απήχθησαν, χωρίς να προσφέρει ακριβή αριθμό.

Δύο τραυματίες από ρουκέτες στην Ασκελόν

Δύο άτομα τραυματίστηκα από ρουκέτες που εξαπολύθηκα από τη Γάζα κατά της Ασκελόν.

Νωρίτερα, οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη του νότιου Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΒBC δύο άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο - ένας 60χρονος άνδρας και μια 40χρονη γυναίκα. Επίσης ένας ακόμη 40χρονος στην περιοχή Σντερότ τραυματίστηκε από θραύσματα.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, συγκρούστηκαν αργά χθες, Τρίτη, με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές σε περιστατικό στην Ασκελόν, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ επλήγησαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιζ.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή βρίσκονται στον δρόμο.

Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.

Επαφές Πεκίνου-Καΐρου για την «αναζήτηση λύσης»

Η Κίνα ήρθε σε επαφή αυτήν την εβδομάδα με την Αίγυπτο και επιδιώκει συνεργασία με το Κάιρο για την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, δήλωσε ο κινέζος απεσταλμένος για την Μέση Ανατολή Τζάι Ζουν, απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουσάμα Χεντρ, διευθυντή της υπηρεσίας παλαιστινιακών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος ορίσθηκε τον Αύγουστο πρεσβευτής στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την αιγυπτιακή πλευρά για την προώθηση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μόλις καταστεί δυνατόν», δήλωσε ο Τζάι Ζουν.

Κάλεσε επίσης «την διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για να προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, ώστε να αποφευχθεί νέα επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη και ειδικότερα στην λωρίδα της Γάζας».

Η Αίγυπτος, κατά παράδοσιν μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, πληθαίνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την άμβλυνση της βίας. Η Αίγυπτος εφαρμόζει μαζί με το Ισραήλ τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το 2007.

Από την πλευρά της η κινεζική διπλωματία, μεσολαβητής στην θεαματική προσέγγιση ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνει συστηματικά ότι θέλει να συμβάλει στην «ειρηνευτική» διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, η οποία δεν υφίσταται από το 2014.

Μέχρι πρόσφατα σχεδόν αμέτοχο στον φάκελο του Μεσανατολικού σε σχέση με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο, που διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αρχίζει να διατυπώνει με έμφαση την θέση του για το ζήτημα που συνοψίζεται στην υιοθέτηση της «λύσης των δύο κρατών».

Με πληροφορίες από BBC, al-monitor, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Οβίδες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

Μπάιντεν: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ - «Πράξη απόλυτου κακού» η επίθεση της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider