Τζο Μπάιντεν: Το ανακοίνωσε επίσημα - Ξανά υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζο Μπάιντεν: Το ανακοίνωσε επίσημα - Ξανά υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ
Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Μπάιντεν λέει ότι «οι εξτρεμιστές MAGA παρατάσσονται» για να αφαιρέσουν τις «βασικές ελευθερίες».

Αναμενόταν και έγινε πράξη: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα την Τρίτη την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να κερδίσει τους Αμερικανούς που έχουν κουραστεί από τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό ή ανησυχούν για την ικανότητά του να υπηρετήσει για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

«Όταν υπέβαλα υποψηφιότητα για Πρόεδρος πριν από τέσσερα χρόνια, είπα ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής. Και είμαστε ακόμα. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι εάν τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερη ελευθερία ή λιγότερη ελευθερία. Περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα», λέει ο Μπάιντεν στο βίντεο που ανακοινώνει την εκστρατεία του. «Ξέρω ποια θέλω να είναι η απάντηση και νομίζω ότι το ξέρεις και εσύ. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Γι' αυτό είμαι υποψήφιος για επανεκλογή».

Εάν ο Μπάιντεν κέρδιζε μια δεύτερη θητεία, θα συνέχιζε το σερί του ως το γηραιότερο άτομο που έχει κάτσει στο Οβάλ Γραφείο: Θα ήταν 82 ετών την Ημέρα Ορκωμοσίας του 2025. Παρά τις ανησυχίες για την ηλικία του μεταξύ των Δημοκρατικών, δεν εμφανίστηκε σοβαρή αντιπολίτευση στον Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν έναν άλλο υποψήφιο εκτός από τον Μπάιντεν, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποια θα ήταν αυτή η εναλλακτική. Μια δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του 51% των Δημοκρατικών, πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Οι μισοί ψηφοφόροι που δεν θέλουν να είναι υποψήφιος ο Μπάιντεν λένε ότι η ηλικία του είναι «μείζον» παράγοντας.

Ωστόσο, τα επιτεύγματα του Μπάιντεν στην πρώτη θητεία, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη εμφάνιση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και την πρόωρη ανακήρυξη της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενίσχυσαν την εικόνα του Μπάιντεν ως μια ασφαλής λύση.

Ο Μπάιντεν είχε ένα πρώτο μισό της θητείας του γεμάτο γεγονότα. Η πανδημία βρισκόταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, καθώς μεγάλο μέρος της χώρας δούλευε από το σπίτι και η διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού είχε μόλις ξεκινήσει. Προανήγγειλε νομοθετικές προσπάθειες για τη διοχέτευση τρισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία για να αποτρέψει μια μετα-πανδημική ύφεση — αν και οι προσπάθειές του να οραματιστεί εκ νέου το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης χτύπησε σε τοίχο στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν κατάφερε να πετύχει πολλούς από τους φιλόδοξους στόχους της προεκλογικής του εκστρατείας με τη βοήθεια ενός Κογκρέσου που ελεγχόταν από τους Δημοκρατικούς για το πρώτο μισό της θητείας του. Μπόρεσε να προωθήσει το εκτεταμένο σχέδιο ανακούφισης από την πανδημία, έναν δικομματικό νόμο για τις υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων και τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού 430 δισ. δολαρίων — όλα μέσα στους πρώτους 20 μήνες της θητείας του.

Τα σχέδια περιελάμβαναν μεγάλο μέρος της εγχώριας ατζέντας του «Build Back Better». Ωστόσο, οι ισχνές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, ιδιαίτερα στη Γερουσία, ανέτρεψαν πολλά από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του και τον ανάγκασαν να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά εντάλματα για να εφαρμόσει αλλαγές σε θέματα όπως η διαγραφή φοιτητικών δανείων και η αστυνομική μεταρρύθμιση.

Στη διεθνή σκηνή, ο Μπάιντεν επέβλεψε τη χαοτική από το Αφγανιστάν και οδήγησε τους διεθνείς συμμάχους να ενισχύσουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Μπάιντεν λέει ότι «οι εξτρεμιστές MAGA παρατάσσονται» για να αφαιρέσουν τις «βασικές ελευθερίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider