Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Να αυξήσουμε τις προσπάθειες για στήριξη στην Ουκρανία» διαμηνύει o Σαρλ Μισέλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Να αυξήσουμε τις προσπάθειες για στήριξη στην Ουκρανία» διαμηνύει o Σαρλ Μισέλ
Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποστέλλουν από τις Βρυξέλλες μηνύματα στήριξης υπέρ της Ουκρανίας, ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής.

Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποστέλλουν από τις Βρυξέλλες μηνύματα στήριξης υπέρ της Ουκρανίας, ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται άλλωστε στην «κορυφή» της ατζέντας, παράλληλα με το μεταναστευτικό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Το πρώτο θέμα συζήτησης της Συνόδου είναι η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στήριξη των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, αλλά και με πολιτικά», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμμετέχει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, περίπου έναν χρόνο μετά τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ» πρόσθεσε και ανέφερε ότι στη συζήτηση που θα γίνει για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για συγκεκριμένα μέτρα και εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «είναι μία πρόκληση για όλους εμάς», η οποία απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και συντονισμό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα και ενδεχομένως και αύριο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος όλες τις πτυχές των κοινών αποφάσεων, προσέθεσε ο Σαρ Μισέλ.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και να στείλουν ένα «ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα για την κοινή μας αποφασιστικότητα να δράσουμε μαζί, προκειμένου να στηρίξουμε την ενιαία αγορά και τις νέες οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ».

Αντιστοίχως, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε τη στήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία.

Η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει στην Ουκρανία «τη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη αλλά επίσης και την πιο χειροπιαστή στήριξη σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων» δήλωσε.

Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να «σταλεί αυτό το μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης για μια ακόμα φορά και για να δείξουμε ότι θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, για όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Σολτς.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επεσήμανε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η όποια απόφαση για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί από το ΝΑΤΟ συνολικά και η Πολωνία δεν θα είναι η πρώτη που θα παράσχει τέτοιου είδους αεροσκάφη, δήλωσε εν τω μεταξύ ο Πολωνός πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μπορούμε απλά να ενεργήσουμε εντός του συνολικού σχήματος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα παραδώσουμε τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά θα ανταποκριθούμε θετικά, υπό τον όρο ότι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να τα δώσουν στην Ουκρανία».

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία δεν έχει αρκετά μαχητικά αεροσκάφη για να είναι η πρώτη που θα τα προσφέρει στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποδυναμώσουν τη δική της ασφάλεια.

Τόνισε επίσης τη σημασία περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και δήλωσε ότι αυτές θα συμφωνηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν συζήτησαν το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο χθες Τετάρτη. Ο Ζελένσκι βρέθηκε χθες στο Παρίσι για δείπνο με τον Μακρόν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Κατά την άφιξή της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «άτοπη» την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου στον Ουκρανό πρόεδρο. «Η ισχύς μας πρέπει να βρίσκεται στην ενότητα. Η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι πλήρης, η Ιταλία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην φάση της ανοικοδόμησης» είπε η Μελόνι.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι, καλώς ήλθατε στην ΕΕ»

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι, καλώς ήλθατε στην ΕΕ» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσορίζοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε αεροπορικώς, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σας ευχαριστώ για τη στάση σας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ και επευφημούμενος από τους ευρωβουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν για αρκετά λεπτά.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρχές και το θάρρος έχουν την απόλυτη πλειοψηφία» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Έχουμε κοινή ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον ουκρανικό και ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, περίπου έναν χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα το μεταναστευτικό και η ενίσχυση της βιομηχανίας - Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Αυστρία απειλεί με «μπλόκο» - Πιέσεις για την προστασία των συνόρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider