Κάπου 200 τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων και των ταραχών στο Περού εδώ και περίπου δέκα ημέρες μπόρεσαν εντέλει να φύγουν χθες Σάββατο, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με τρένο, έφθασαν κοντά στην πόλη Πισκακούτσο, στην περιφέρεια της Κούσκο (νότια), όπου πελώριος βράχος εμπόδιζε τη διέλευση.
Από εκεί οι τουρίστες, ανάμεσά τους βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι, διένυσαν με τα πόδια περίπου δύο χιλιόμετρα, για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στην πόλη Κούσκο, όπου λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο.
Ο δήμαρχος χωριού κοντά στο Μάτσου Πίτσου, ο Ντάρουιν Βάκα, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «5.000 τουρίστες» είναι αποκλεισμένοι στην περιφέρεια Κούσκο.
Τουλάχιστον 622 τουρίστες, ανάμεσά τους 525 ξένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου δεκαπέντε Γάλλων, είναι αποκλεισμένοι στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με καταμέτρηση του δήμου. Το τρένο, που είχε σταματήσει να κινείται από την Τρίτη, είναι το μοναδικό σύγχρονο μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορεί να πάει κανείς στην ακρόπολη από την Κούσκο, άλλοτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων.
Ο στρατός υποσχέθηκε να στείλει χθες Σάββατο ελικόπτερο προκειμένου να εκτελεστούν «τέσσερις ανθρωπιστικές πτήσεις για τη μεταφορά τουριστών» από το Μάτσου Πίτσου στην Κούσκο, σύμφωνα με τον δήμο, που διευκρίνισε πως η προτεραιότητα θα δινόταν σε οικογένειες με παιδιά και στους πιο «ευάλωτους» ανθρώπους.
Το αεροδρόμιο της Κούσκο, τουριστικής πρωτεύουσας της χώρας των Άνδεων, άνοιξε ξανά το μεσημέρι της Παρασκευής, επιτρέποντας να αρχίσουν αναχωρήσεις τουριστών, σύμφωνα με οπτικό υλικό που διανεμήθηκε από το περουβιανό υπουργείο Άμυνας.
Το Περού συνταράσσεται από ταραχές —ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 19 νεκρούς και τους 569 τραυματίες— που πυροδοτήθηκαν από την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ