Υπερδιπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη τις 3 τελευταίες δεκαετίες 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερδιπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη τις 3 τελευταίες δεκαετίες 
Το 2021, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα, συνέβαλαν σε ζημιές και καταστροφές στην Ευρώπη η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια.

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτό στις άλλες ηπείρους του πλανήτη τις τελευταίες 3 δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η θερμοκρασία στην Ευρώπη από το 1991 έως το 2021 αυξήθηκε με ρυθμούς 0,5 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, όταν στον υπόλοιπο πλανήτη αυξήθηκε με ρυθμούς 0,2 βαθμών Κελσίου. Το 2021, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα, συνέβαλαν σε ζημιές και καταστροφές στην Ευρώπη η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο λόγος για τον οποίο η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ' ότι σε άλλες ηπείρους είναι το ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής και της υπό-Αρκτικής, που θεωρείται ότι είναι η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει την Ευρώπη ως hotspot καυσώνων καθώς ο αριθμός των καυσώνων στην ήπειρο μας έχει αυξηθεί λόγω των αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάαλας, δήλωσε πως «η Ευρώπη δίνει μια ζωντανή εικόνα για την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως και μας θυμίζει πως ακόμα και οι πιο προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 31% μεταξύ του 1990 και το 2022 και δεσμεύεται για μείωση τους κατά 55% μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χωρισμένη στα δύο θερμοκρασιακά ήταν η Ελλάδα τον φετινό Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider