Ο «κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση που θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ.

H Έκθεση «ο Κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση παρουσιάζεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2022 με την επιμέλεια των Barbara Polla και Γιάννη Μπόλη. Συνδιοργανώνεται με Μητροπολητικό Οργανισμό Μουσείων Θεσσαλονίκης.

Το περιεχόμενο της έκθεσης συνθέτουν παλιότερα και νέα έργα όπως τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεροπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Ο Μσνώλης Μπαμπούσης είναι φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας. Υπήρξε και καθηγητής της ΑΣΚΤ.

Στο παρελθόν ο Μπαμπούσης μετέτρεψε το πάρκινγκ της Σχολής σε κήπο. Επίσης τώρα με μία εγκατάσταση μεταφέρει το «πάρκινγκ» στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής ενώ σε μία αιθουσα προβάλλεται ένα βίντεο με εικόνες του κήπου και τη φωνή του ιδίου . Παράλληλα η πρόσφατη φωτογραφική σειρά «θέα» 2022 παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα 2020-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν «το πράσινο ρεύμα» της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Για πρώτη φορά εκθέτει τα μεγάλα «σχέδια ψηφιδωτά» 2021-2022, και μία εγκατάσταση, ένα παιχνίδι συγκρούσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης με νέες και παλιοτέρες φωτογραφίες, τη βιντεοπροβολή «la piscine» και αρχιτεκτονικές μακέτες από κυβόλιθους, μέταλλο, ξύλο, καταλόγους και βιβλία (2021-2022).Το αυτοβιογραφικό βίντεο «εκτός σχεδίου» 2022 ξεναγεί τον θεατή με χιούμορ στις εμμονές του καλλιτέχνη με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία από το «νεκροταφείο των ανώνυμων καλλιτεχνών», τα «Nothing shops» όπου πληρώνεις χωρίς να αγοράζεις τίποτα μέχρι το «Forest Delivery Service”, όταν με ένα τηλεφώνημα έρχεται το δάσος!

Η βίντεο προβολή και εγκατάσταση «χωρίς» 2022, με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες του 1973 και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τοκόσμο της τέχνης όπως και το «βραβείο του αρχιτέκτονα», 2003 έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται «σ’ εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό κασι κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου».

Από τα παλαιότερα έργα του ο Μπαμπούσης εκθέτει το βίντεο και τις φωτογραφίες του 1973 όταν με μια ομάδα μουσικών συμμετείχε σε μία δράση στο ψυχιατρείο Voltera-Ιταλία καθώς και σχέδια του 1975 από την διπλωματική του στην αρχιτεκτονική (Natalini, Superstudio), με τα οποία πρότεινε αντί της ανέγερσης ενός νέου ψυχιατρείου την κατεδάφισή του, αφήνοντας ως μνημείο μόνον ένα τοίχο . Όπως ο τοίχος καθισμένος σε καρέκλες που εξέθεσε το 2014 στη γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα.

Οι φωτογραφίες «Αθήνα» 1985-1996 αναδεικνύουν το αδιαμόρφωτο της προολυμπιακής Αθήνας απεικονίζοντας τους κατοίκους της ως εξωγήινους επιθεωρητές ημιτελών έργων ενώ η σειρά φωτογραφιών των Α.Τ.Μ με τίτλο «μπούστα» 1998-1999 και οι βιντεοπροβολές εικόνων «μυστικά» 2001, «κρίση» 2003-2006, διερευνούν την παγκοσμιοποίηση, την άυλη οικονομία και τις αξιολογήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στους θεσμικούς χώρους.

Τέλος στην έκθεση «ο κήπος» παρουσιάζονται επίσης βίντεο προβολές, φωτογραφικά έργα των σπουδαστών των οποίων υπήρξε καθηγητής του εργαστηρίου φωτογραφίας από την ίδρυσή του το 1999 μέχρι το 2013. Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει κείμενα των επιμελητών και του Μανώλη Μπαμπούση και θα είναι διαθέσιμος μετά τα εγκαίνια. Η έκθεση αποτελεί προμπιεναλική δράση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Καρδουλάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες για το τριήμερο της 28ης - Ανησυχία για την συνέχεια

Όταν ο Λούις Χάμιλτον φοράει την ψυχεδέλεια του Τακάσι Μουρακάμι

Henk Van Ess: Τα μυστικά για σωστή αναζήτηση στο διαδίκτυο

gazzetta
gazzetta reader insider insider