Κίνα: Έπαινοι για τον Έλον Μασκ και την πρόταση του για επανένωση με την Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Έπαινοι για τον Έλον Μασκ και την πρόταση του για επανένωση με την Ταϊβάν
Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε μία στιγμή που η Κίνα αυξάνει την στρατιωτική πίεση προς την Ταϊβάν και οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται. 

Επαίνους για τον Έλον Μασκ επεφύλασσε η κινεζική κυβέρνηση μετά και από την πρόταση του για επανένωση με την Ταϊβάν, σε ένα μοντέλο που μοιάζει αρκετά με εκείνο του Χονγκ Κονγκ και την αρχή του «ένα κράτος, δύο συστήματα».

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε μία στιγμή που η Κίνα αυξάνει την στρατιωτική πίεση προς την Ταϊβάν και οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται.

Ο Κιν Γκανγκ, πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρόταση, λέγοντας στο Twitter ότι το πλαίσιο του «μία χώρα, δύο συστήματα» είναι βασική αρχή για την «επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν».

Ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επιβεβαίωσε αυτές τις παρατηρήσεις.

«Υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα εθνικής κυριαρχίας, ασφάλειας και ανάπτυξης, η Ταϊβάν μπορεί να υιοθετήσει υψηλό βαθμό αυτονομίας ως ειδική διοικητική περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανάρτηση των Financial Times που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Μασκ είπε: «Η σύστασή μου... θα ήταν να καταλήξουμε σε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που να είναι λογικά αποδεκτή», προσθέτοντας ότι «μάλλον δεν θα τους κάνει όλους χαρούμενους».

Μια πρόταση σαν κι αυτή αντιμετωπίζει αντίσταση στην Ταϊβάν έναντι οποιασδήποτε μορφής ένωσης με το Πεκίνο, ειδικά μετά τη σαρωτική καταστολή των διαφωνούντων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στο Χονγκ Κονγκ.

Η διαμάχη για την κυριαρχία της Ταϊβάν είναι από τις πιο επικίνδυνες μεταβλητές στους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ, με τις εκκλήσεις να αυξάνονται μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών για δέσμευση να εμπλακούν εάν το Πεκίνο αναλάβει στρατιωτική δράση.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν ενδέχεται να προκύψουν την επόμενη εβδομάδα στο επερχόμενο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το έπος της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ θα κάνει θραύση στις σχολές επιχειρήσεων

Η Κίνα εκτόξευσε το εξελιγμένο ηλιακό της παρατηρητήριο ASO-S

Ταϊβάν: Αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμμορφωθεί με τους νέους περιοριστικούς κανόνες στις αμερικανικές εξαγωγές κατά της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider