Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά
Πιο... συνετά φαίνεται ότι παίζουν πλέον οι παίκτες τυχερά παιγνίδια, τόσο επίγεια όσο και διαδικτυακά καθώς το ποσοστό φτάνει το 0,9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν υπερδιπλάσιο και έφτανε το 2,7%.

Πιο... συνετά φαίνεται ότι παίζουν πλέον οι παίκτες τυχερά παιγνίδια, τόσο επίγεια όσο και διαδικτυακά καθώς το ποσοστό φτάνει το 0,9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν υπερδιπλάσιο και έφτανε το 2,7%.

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε η Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων οι παίκτες δίχως προβληματική συμπεριφορά το 2022 έφτασαν το 89,9% όταν το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 86,7%.

Εδώ παρατηρείται ότι παρά το γεγονός της σημαντικής αύξησης της αγοράς παιγνίων τόσο των διαδικτυακών όσο και των επίγειων υπάρχει ταυτόχρονα και αύξηση των παικτών δίχως προβληματική συμπεριφορά.

Χαμηλότερο από το 2020 είναι και το ποσοστό των παικτών χαμηλού κινδύνου που διαμορφώθηκε στο 6% από 7,8% το 2020. Αντίστοιχα οι παίκτες μετρίου κινδύνου έφτασαν το 3,2% στην πιο πρόσφατη μελέτη από 4,2% το 2020.

Οι γυναίκες σε ποσοστό 92,1% είναι παίκτες δίχως προβληματική συμπεριφορά ενώ οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς και το ποσοστό αυτό πέφτει στο 82%.

Για το λόγο αυτό το 1,9% των παικτών με προβληματική συμπεριφορά είναι άνδρες και μόλις το 0,4% γυναίκες.

Τέλος φαίνεται ότι τόσο η εξάρτηση από το κάπνισμα όσο και η εξάρτηση από το αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο για τους παίκτες με προβληματική συμπεριφορά όπως επίσης και η συχνότητα εξάσκησης η συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Problem Gambling Severity Index (PGSI).

Ο δείκτης κινδύνου προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια (Problem Gambling Severity Index – PGSI) προκύπτει από τις απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων για εμπειρίες και γεγονότα που τυχόν προέκυψαν στον ερωτώμενο το τελευταίο έτος, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης με τα τυχερά
παιχνίδια.

Η συχνότητα εμφάνισης κάθε γεγονότος ή εμπειρίας καταγράφεται σε αριθμητική κλίμακα από το 0 έως το 3, όπου η απάντηση «ποτέ» καταγράφεται ως 0, «κάποιες φορές» ως 1, «αρκετές φορές» ως 2 και «σχεδόν πάντα» ως 3.

Ο συνδυασμός απαντήσεων συνθέτει τον δείκτη κινδύνου βάσει του αθροίσματος που προκύπτει από τις εξής 9 ερωτήσεις:

Τους τελευταίους 12 μήνες σας έχει τύχει...

  1. Να δανειστείτε χρήματα ή να πουλήσετε κάτι ώστε να πάρετε χρήματα για να μπορείτε να παίξετε στοιχηματίσετε
  2. Να προκαλέσει η ενασχόληση σας με τα τυχερά παιχνίδια οικονομικά προβλήματα για εσάς ή το νοικοκυριό σας
  3. Να σας προκαλέσουν τα τυχερά παιχνίδια προβλήματα υγείας συμπεριλαμβάνοντας το άγχος και άλλες έντονες ανησυχίες
  4. Να σας επικρίνουν άλλα άτομα για το γεγονός ότι σχηματίζεται παίζετε τυχερά παιχνίδια ή να σας πουν ότι έχετε πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια ανεξάρτητα από το αν συμφωνούσατε ή όχι
  5. Να παίξετε στοιχηματίσετε περισσότερα χρήματα από όσο θα άντεχα τε οικονομικά αν χάνατε
  6. Να αισθανθείτε ότι ίσως έχετε πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια
  7. Να χρειαστεί να παίξετε στοιχηματίσετε ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για να καταφέρετε να νιώσετε τον ίδιο ενθουσιασμό με κάποια άλλη φορά
  8. Να αισθανθείτε ένοχος ένοχη για τον τρόπο που παίζεται στοιχηματίζετε η για το τι συμβαίνει όταν παίζετε στοιχηματίζετε
  9. Αφού παίξατε στοιχηματίσετε να επανέλθετε άλλη μέρα για να προσπαθήσετε να κερδίσετε πίσω τα χρήματα που χάσατε

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΕΠ: Οι παρεμβάσεις που έρχονται για να αλλάξουν την αγορά τυχερών παιγνίων 

ΕΕΕΠ: 3 στους 4 πολίτες (76%) έχουν παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι έστω και μία φορά στη ζωή τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider