Μητσοτάκης: Πρόσκληση σε Τσίπρα για από κοινού αλλαγή του εκλογικού νόμου- Πολιτική τερατογένεση κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Πρόσκληση σε Τσίπρα για από κοινού αλλαγή του εκλογικού νόμου- Πολιτική τερατογένεση κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα
Δεν πρόκειται να λάβω καμία πρωτοβουλία αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς πιστεύω ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν τελευταία στιγμή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Ποιος πιστεύει ένα κόμμα που ζωγράφιζε μουσαμάδες, αναρωτήθηκε. Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν, δεν θα ακολουθήσουμε. Δεν πρόκειται να υπερβούμε τα δημοσιονομικά όρια, τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:31

Τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να λάβει καμία πρωτοβουλία αλλαγής του εκλογικού νόμου, έκανε ο πρωθυπουργός από τη συνέντευξη Τύπου της 86ης ΔΕΘ. Τόνισε όμως ότι η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, θα ήταν αν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος ότι η απλή αναλογική είναι είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και από κοινού να προβούν στην αλλαγή του νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νέα αναφορά στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καλώντας την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι οδεύει σε αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης σε ρεύμα και φυσικό αέριο, τονίζοντας όμως ότι παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης «να τα δώσει όλα», η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

«Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ. Το πακέτο που εξαγγέλθηκε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της οικονομίας και κοινωνίας σε δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Για εκλογικό νόμο: Δεν είμαι κωλοτούμπας

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί.

«Έχω χτίσει εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκε παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοών θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποιηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».

Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη

Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πως αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναφέρει την πεποίθησή του ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αλήθεια οι ίσες αποστάσεις».

Πρέπει να διαφυλαχθεί το απόρρητο

Παραμένοντας στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το απόρρητο, «σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «υπήρξε σφάλμα, κατανοώ την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η ζωή στη χώρα περιστρέφεται γύρω από τις παρακολουθήσεις, είναι κάτι που διαφωνώ».

Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα

Ερωτηθείς σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες;

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας" το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Επίσης είπε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες»;

Για την εξάντληση της τετραετίας είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία».

Τρία «όχι»

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική».

Απαράδεκτες οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Δηλητηριάζουν την κοινωνία, δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις τουρκικές απειλές, Συμπλήρωσε όμως ότι «θα επιδιώκουμε διαύλους ανοιχτούς με την Τουρκία», αλλά τόνισε ότι «δεν είμαι εγώ που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας». Ο πρωθυπουργός επίσης δήλωσε ότι είναι πάντα ανοιχτός να συναντήσει τον κ. Ερντογάν, αλλά αυτός δεν θέλει, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επαφές. «Η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν η Αθήνα θα ζητήσει την επιβολή ΝΑΤΟικών κυρώσεων στη Τουρκία, λόγω των απειλών που εκτοξεύονται. Όπως ανέφερε υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, καθώς και για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, «μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική που φαντάζει τελείως ξένη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, αλλά υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας», ενώ υπενθύμισε και την πρόσφατη καταδίκη της Άγκυρας από τον Αραβικό Σύνδεσμο για επεμβάσεις σε αραβικές χώρες. « Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει ένταση με την Τουρκία», αλλά.

Αναφορικά με την αυριανή του συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι αυτή θα απασχολήσουν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Να κοπεί ο βήχας στις φαντασιώσεις

Με αφορμή τη δήλωση του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την ρωσική εισβολή στη Ουκρανία μπορεί να ανοίξει η όρεξη και άλλων χωρών αν δεν ηττηθεί η Ρωσία, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο με την Τουρκία. «Όχι, δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας- Τουρκίας. Με την Τουρκία επιτιθέμενη. Κι αν συνέβαινε, η απάντηση στην Τουρκία θα ήταν καταλυτική. Δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν είναι μόνο στήριξη των αμυνόμενων. Είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται κανόνες διεθνούς δικαίου και εκείνους που πιστεύουν στο νόμο του ισχυρού», απάντησε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τους δικούς της όρους», έτσι ώστε «να κοπεί ο βήχας σε όσους φαντασιώνονται ότι μπορεί να τους βγει μια τέτοια ρητορική». Επίσης, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία τόνισε πως «η στήριξη δεν πρόκειται να είναι εις βάρος της χώρας».

Για ρεύμα και φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης σε ρεύμα και φυσικό αέριο και τον δύσκολο χειμώνα που αναμένουμε, δήλωσε ότι αύριο θα δοθούν εξηγήσεις (σσ από το ΥΠΟΙΚ). «Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο για εξοικονόμηση της ενέργειας. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Κάθε νοικοκυριό θα έχει στήριξη», ανέφερε. Τόνισε ότι Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι έχουμε από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. «Ένα ακόμη ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως αποσαφήνισε, «θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου να γίνει σχετικά λογική η τιμή. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμασταν από τους πρώτους που εισηγηθήκαμε πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης, παρεμφερή με αυτόν που έχουμε ήδη εφαρμόσει». Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για την αποσταθεροποίηση είναι επιλογή της Ρωσίας.

Να σταματήσει η παραπληροφόρηση- Όχι σε υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων

Μένοντας στα ενεργειακά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει να σταματήσει την παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση για τις τιμές του ρεύματος. «Έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έχουμε δεσμεύσει ήδη επαρκή φορτία LNG, έχει διπλασιασθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και κάνουμε βήματα για να μειώσουμε τη χρήση φυσικού αερίου με αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη, να είμαστε έτοιμοι και για πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ' τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Ο κύριος Μητσοτάκης έδωσε επίσης σχετικά παραδείγματα των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία: «Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με ΦΠΑ 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Για ξέρουμε πόσο πληρώνει ο Μαδριλένος ηλεκτρικό ρεύμα». Τόνισε ότι είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε το φυσικό αέριο, με παρέμβαση στον δείκτη TTF συνολικά.

Μονόδρομος η απολιγνιτοποίηση- Στήριξη σε όσους μεταβούν στο πετρέλαιο

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση βιάστηκε να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς η χρήση λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκαετία. «Η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι η καταφυγή στο λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο όσο το φυσικό αέριο βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών- δεν μπορεί να είναι για πάντα. Παράλληλα προέτρεψε όσους πολίτες μπορούν να κάνουν μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει στήριξη.

Πρωτοβουλίες για το δημογραφικό

Σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει ευρείας διακομματικής συναίνεσης και προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες. «Είναι ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση. Εμείς δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ρεκόρ κάναμε φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βία βαίνει μειούμενη

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Άμεσα το πρόγραμμα για τη φοιτητική στέγη

Είπε ότι το πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών είναι άμεσο, ενώ σύντομα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη ανισότητα στη χώρα

«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.

Θα κερδηθεί το στοίχημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί και το σημαντικό είναι να κερδηθεί το στοίχημα ότι δεν μιλάμε για κατασταλτικό μηχανισμό.

«Θα το κερδίσουμε και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε κινηθεί», υπογράμμισε.

Για Ταμείο Ανάκαμψης

Για τις ωφέλειες από το Ταμείο Ανάκαμψης και ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η πρόταση της Ελλάδος ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκε γιατί ήταν πολύ καλά επεξεργασμένη. Οι διαδικασίες έγκρισης των εκταμιεύσεων είναι πιο αυστηρές από το ΕΣΠΑ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το νόμο

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

Μεγαλύτερες οι αυξήσεις στις συντάξεις

Στο θέμα των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η πρόοδος στην απονομή των συντάξεων είναι σημαντική. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων, τόνισε πως αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς προϋπολογιζόταν. Η αύξηση, ύψους 6%, ίσως και μεγαλύτερη, δεν είναι επί των καθαρών αποδοχών.

Το νέο ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη 4ετία

Στα θέματα Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων, σε νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό. Επέμεινε δε, ότι η απόφαση να αυξηθεί ο μισθός των γιατρών γίνεται ακριβώς για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Το νέο ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη 4ετία» είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της ελληνικής μειονότητας καθορίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

«Ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος ασφαλής δρόμος. Η πρόσδεση της Αλβανίας στο ευρωπαϊκό άρμα είναι προς όφελος μας, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά. Έχω μία καλή σχέση με τον Έντι Ράμα, πάντα βεβαίως με την αναγνώριση ότι η εκεί ελληνική εθνική μειονότητα πρέπει να τυχαίνει προστασίας, κάτι, που έχω καταστήσει σαφές, αλλά και είναι ένα ζήτημα που καθορίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρειάζεται μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοσθεί είναι αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ενδεικτικά είναι τα μοντέλα της κυκλικής οικονομίας, όπως στην Τήλο. «Πιστεύω πως το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και να βοηθά συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Δεν θα συμβεί να είμαστε "ξένοι στον τόπο μας".

Όχι κριτική από αυτούς που πήραν κάτω από τη βάση

Στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δέχεται κάθε καλόπιστη κριτική, αλλά όχι από αυτούς που στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας πήραν βαθμό κάτω από τη βάση. Τόνισε πως κατεγράφη πρόοδος, προειδοποίησε πάντως, πως θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση εστιάζει στον τομέα της πρόληψης.

Aλλαγή στον νόμο για την προστασία των ζώων

Σε άλλη ερώτηση για την προστασία των ζώων που δεν είναι συντροφιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι χρειάζεται προσαρμογή του νομικού πλαισίου. «Θα την κάνουμε», είπε.

Εξέπληξε ευχάριστα

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως η Εύβοια, αλλά και από την τουριστική κίνηση στα βόρεια του νησιού, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να κλείσει η βόρεια Εύβοια τις πληγές της μέσα σε ένα χρόνο». Ανέφερε ότι η επιτροπή Μπένου έχει εκπονήσει μακροχρόνιο πρόγραμμα και ειδικά για τον τουρισμό είπε ότι εξέπληξε ευχάριστα.

Για τον πρωτογενή τομέα

Σχετικά με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν αυτή τη στιγμή.

Υλοποιείται κανονικά

Για τις υποδομές στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, είπε ότι θα είναι στην Πάτρα εντός του Οκτωβρίου για να γίνει συνολική επισκόπηση όσων έχουν γίνει και όσων πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου δήλωσε ότι υλοποιείται κανονικά και μακάρι να παραδοθεί νωρίτερα όπως άλλα έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider