Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία
Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις είναι από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, οι πολίτες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις είναι από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, οι πολίτες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, που γίνονται με την στήριξη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, μετά από αλλεπάλληλες άκαρπες επαφές με το υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο, οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται για τη διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά. Πάγιο αίτημα του Ιατρικού κόσμου είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί εξήγγειλαν τις κινητοποιήσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, με τα εξής αιτήματα:

  1. Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι «είναι χρήματα που τους οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ τα ζητάει πίσω» και
  2. Την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών τους, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/7) στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Τρίτη (19/7), ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως είχε δεσμευτεί και ανακοινώσει στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων, προσθέτει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή. Επιπλέον, η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Ανδρέας Ξανθός: Έλλειψη πολιτικής βούλησης για δραστική παρέμβαση

Δήλωση σχετικά με το θέμα έκανε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, κάνοντας λόγο για «μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια».

«Η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση αυτή εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους», ανέφερε ο κ. Ξανθός και παρέθεσε τις προτάσεις-δεσμεύσεις του για την επίλυση του ζητήματος.

«Το στοίχημα της “επόμενης μέρας” μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με ένα ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο, με τελικό στόχο τη καθολική , ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων», πρόσθεσε.

Θάνος Πλεύρης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιγάντωσε το clawback

«Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για την μείωση του clawback και αντιθετως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις, χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική, αυξάνοντας το clawback», απαντά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα ρυθμίστηκε το «θηριώδες claw back που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του.

«Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο.

Με περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κόπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε», αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider