Ερντογάν: Ρίξαμε τα τείχη που έχτισαν γύρω μας - Έγιναν πράξη όσα μας έλεγαν να μην κάνουμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Ρίξαμε τα τείχη που έχτισαν γύρω μας - Έγιναν πράξη όσα μας έλεγαν να μην κάνουμε
Ερντογάν
Νέα επίθεση κατά της Δύσης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κράτη και κυβερνήσεις εξαπέλυσε την Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Νέα επίθεση κατά της Δύσης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κράτη και κυβερνήσεις εξαπέλυσε την Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μίλησε για το σήμερα και το αύριο της Τουρκίας, αλλά κυρίως για το «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσει μία νέα εθνική φαντασίωση ενόψει των εκλογών του 2023.

«H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 ετών… Με τον Εθνικό Αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που μας κράτησαν στην άκρη…» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, και πρόσθεσε:

«Όσα μέχρι χθες μάς έλεγαν ''δεν μπορείτε να τα κάνετε'', τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. Όσο μας έλεγαν ''δεν θα τα καταφέρετε'', τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

Καμία αύξηση στα επιτόκια παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού

Εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% τον Μάιο.

«Να μην το περιμένει κανείς αυτό από εμάς. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να τα μειώνουμε», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Στα τέλη του 2021 υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14%, μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματος.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 1998, λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι αυταρχικοί ηγέτες να σταματήσουν να καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους

Νέο μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Αντιπαραγωγική η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Κομισιόν: Τα 8 μεγάλα ορόσημα στο Σχέδιο Ανάκαμψης έως το τέλος του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider