Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ξεκίνησε το μεσημέρι η συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας για την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την «Εναλλακτική».

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της απελθούσας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος αυτού, προκρίνοντας στη θέσή του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, η υπουργός 'Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Υγείας Βένκο Φίλιπτσε, οι οποίοι προέρχονται από το SDSM.

Η συζήτηση στη Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης διαρκεί μέχρι δύο ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτουν 64 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, εξασφαλίζοντας έτσι αυτοδυναμία στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Μακεδονία: Το Σαββατοκύριακο η εκλογή της κυβέρνησης του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider