Πιστώσεις άνθρακα: Κίνδυνος να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιστώσεις άνθρακα: Κίνδυνος να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές
Τα πρότυπα για τις αντισταθμίσεις άνθρακα θα καθορίσουν την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Η αγορά και η πώληση πιστώσεων άνθρακα, οι οποίες στοχεύουν να αντισταθμίζουν τη ρύπανση μιας εταιρείας, αποτελούν μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά οι κανονισμοί σε αυτές τις αγορές βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο ενώ τα πρότυπα που τίθενται θα επηρεάσουν σημαντικά τη συμβολή των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Οι αντισταθμίσεις άνθρακα είναι χρηματοοικονομικά μέσα που αντιπροσωπεύουν τη μείωση κατά έναν τόνο των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η μείωση μπορεί να προέλθει από την αποφυγή εκπομπών άνθρακα (π.χ. με τη χρήση ανεμογεννήτριας ή φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντί ορυκτών καυσίμων) ή με την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευση του.

Η συζήτηση για το ποια πρότυπα πρέπει να εφαρμόζονται στις αντισταθμίσεις άνθρακα θα μπορούσε να καταλήξει σε απαιτήσεις τόσο αυστηρές που να εκτοξεύουν τις τιμές σε τιμωρητικά υψηλά επίπεδα ή σε κανόνες τόσο χαλαρούς που θα καθιστούσαν τις αντισταθμίσεις αρκετά φθηνές ώστε να είναι «σε μεγάλο βαθμό άχρηστες», σύμφωνα με πρόβλεψη του BloombergNEF.

Εάν χρησιμοποιούνταν και τα δύο πρότυπα για αντισταθμίσεις, η αγορά θα κατέγραφε υπερπροσφορά, λέει η BNEF. Οι τιμές, οι οποίες το 2020 διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 2,50 δολάρια ανά τόνο θα παραμείνουν χαμηλές και θα φθάσουν τα 11 δολάρια ανά τόνο το 2030 και τα 47 δολάρια το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNEF για το 2022. Σε αυτό το επίπεδο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ελάχιστα κίνητρα να συμμετάσχουν σε η αγορά.

Ορισμένοι οργανισμοί πιέζουν να χρησιμοποιηθούν μόνο αντισταθμίσεις που συνδέονται με την αφαίρεση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις τεχνολογίες εξακολουθούν να είναι τόσο νέες που η υιοθέτησή ενός τέτοιου προτύπου θα εκτόξευε τις τιμές στα 224 δολάρια έως το 2029, πριν υποχωρήσουν στα 120 δολάρια το 2050, προβλέπει η BNEF. Οι υψηλές τιμές θα παρεμπόδιζαν επίσης την ανάπτυξη της αγοράς, αν και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να επικεντρωθούν περισσότερο στη μείωση των εκπομπών τους αντί να τις αντισταθμίσουν.

«Οι προμηθευτές, οι αγοραστές αντισταθμίσεων, οι έμποροι και οι επενδυτές θα πρέπει να εξισορροπήσουν τι είναι ιδεαλιστικό και τι είναι ρεαλιστικό», δήλωσε ο Kyle Harrison, επικεφαλής της έρευνας βιωσιμότητας της BNEF. «Διαφορετικά, η αγορά αντιστάθμισης κινδυνεύει να "καεί" προτού καλά καλά ξεκινήσει», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιστώσεις άνθρακα: Σκεπτικισμός και αταξία σε μια αγορά που θα φθάσει τα 180 δισ.

COP26: Κίνα και Ινδία πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους για τον άνθρακα

Η Ρωσία «επιστρατεύει» δάσος μεγαλύτερο από την Ινδία για την αντιστάθμιση εκπομπών άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider