Ισπανία: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοσίας και συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοσίας και συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας
"Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων που επιτρέπει την εναρμόνιση της ισπανικής αγοράς εργασίας με την ευρωπαϊκή αγορά", δήλωσε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση.

Την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την εργοδοσία και τα εργατικά συνδικάτα, ανακοίνωσε σήμερα η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, μερικές ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

"Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων που επιτρέπει την εναρμόνιση της ισπανικής αγοράς εργασίας με την ευρωπαϊκή αγορά", δήλωσε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εργασίας, η κομμουνίστρια Γιολάντα Ντιάθ, που είχε θέσει ως προτεραιότητα τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες είχε ηγετικό ρόλο.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά είναι γνωστό ότι ο στόχος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ ήταν να επανεξετάσει τη μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2012 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε εκτοξεύσει την αβεβαιότητα σε μια χώρα που διατηρεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο ποσοστό προσωρινών συμβάσεων.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τις δυο μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις, τη CEOE και τη CEPYME (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και με τα δυο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και τη Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT).

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντεθ και οι κοινωνικοί της εταίροι είχαν ξεκινήσει μάχη με τον χρόνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη μεταρρύθμιση αυτή σε αντάλλαγμα για το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, του οποίου η Ισπανία είναι μια από τους μεγαλύτερους δικαιούχους με 140 δισεκατομμύρια ευρώ, και το περίμενε στο τέλος της χρονιάς.

Το νομοσχέδιο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να υιοθετηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.