Λιθουανία: Επεκτείνει το όριο κράτησης μεταναστών από τη Λευκορωσία στο ένα έτος από τους έξι μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιθουανία: Επεκτείνει το όριο κράτησης μεταναστών από τη Λευκορωσία στο ένα έτος από τους έξι μήνες
Περίπου 4.300 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία φέτος, με τους Ιρακινούς να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των μεταναστών.

Οι μετανάστες που εισέρχονται στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία θα μπορούν να κρατούνται έως και ένα έτος, αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το λιθουανικό κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι το αρχικό όριο κράτησης των έξι μηνών.

Υπέρ της επιμήκυνσης της εξάμηνης περιόδου κράτησης, τάχθηκαν ογδόντα ένας βουλευτές. Η εξάμηνη περίοδος κράτησης είχε υιοθετηθεί τον Ιούλιο στο πλαίσιο των σχεδίων κράτησης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα και αποτροπής άλλων από το να προσπαθήσουν να περάσουν στη χώρα. Κατά της παράτασης τάχθηκαν 14 βουλευτές, ενώ 15 απείχαν.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους μετανάστες και την Ευρώπη», δήλωσε στο κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε. «Οι μετανάστες δεν έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και η Ευρώπη μας είναι ευγνώμων».

Περίπου 4.300 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία φέτος, με τους Ιρακινούς να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιθουανικού υπουργείου Εσωτερικών. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι κρατούνται επί του παρόντος σε καταυλισμούς μεταναστών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από τις αρχές Αυγούστου, η Λιθουανία έχει απωθήσει περισσότερους από 7.000 ανθρώπους πίσω από τα σύνορα, τα οποία περνούν κατά μήκος αραιοκατοικημένων δασών και ελών. Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τη Λευκορωσία έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η Λιθουανία δήλωσε ότι σύντομα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα.

Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες μετανάστες είχαν εγκλωβιστεί στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ κατηγόρησε το Μινσκ ότι μεθόδευσε την κατάσταση, μεταφέροντας μετανάστες στη Λευκορωσία τους οποίους στη συνέχεια ωθούσε να περάσουν τα σύνορα. Η Λευκορωσία αρνείται τους ισχυρισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία - Λευκορωσία: Οι δύο χώρες απαγόρευσαν στον ΟΗΕ την πρόσβαση στα μεταξύ τους σύνορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider