Πολωνία - Λευκορωσία: Οι δύο χώρες απαγόρευσαν στον ΟΗΕ την πρόσβαση στα μεταξύ τους σύνορα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία - Λευκορωσία: Οι δύο χώρες απαγόρευσαν στον ΟΗΕ την πρόσβαση στα μεταξύ τους σύνορα
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τη Λευκορωσία και την Πολωνία «να αντιμετωπίσουν επειγόντως» την «απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε σήμερα πως η Πολωνία και η Λευκορωσία του αρνήθηκαν την πρόσβαση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών όπου ο οργανισμός σκόπευε να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

Στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Λιζ Τρόσελ, εξήγησε πως μία από τις ομάδες της μπόρεσε να μεταβεί στην Πολωνία, αλλά «χωρίς να έχει την άδεια για να φθάσει στη μεθοριακή ζώνη», ενώ η Λευκορωσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο σύνολο της επικράτειάς της.

«Ζητούμε επίμονα από τις αρχές των δύο χωρών να επιτρέψουν την πρόσβαση στις μεθοριακές ζώνες στους αντιπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, στους δημοσιογράφους, στους δικηγόρους, καθώς και στους αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τη Λευκορωσία και την Πολωνία «να αντιμετωπίσουν επειγόντως» την «απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Μια ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη στην Πολωνία από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Αν και δεν της δόθηκε άδεια να μεταβεί στη μεθοριακή ζώνη, τα μέλη της συνάντησαν αντιπροσώπους της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών και είχαν συνομιλίες με 31 μετανάστες που είχαν φθάσει χρονικό στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο.

«Τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν περιέγραψαν συνθήκες καταστροφικές και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς πρόσβαση ή με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και καταφύγια», δήλωσε η Τρόσελ.

«Οι περισσότεροι δήλωσαν πως ξυλοκοπήθηκαν ή απειλήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν βρίσκονταν στη Λευκορωσία. Δήλωσαν επίσης πως οι λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας τους υποχρέωσαν να περάσουν τα σύνορα λέγοντάς τους πότε και πού να τα διασχίσουν και ενώ τους είχαν εμποδίσει να επιστρέψουν στο Μινσκ», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει από τη Λευκορωσία να πραγματοποιήσει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες αυτές και να βάλει «αμέσως τέλος σ' αυτές τις πρακτικές». Καλεί εξάλλου την Πολωνία να σταματήσει να στέλνει τους μετανάστες στη Λευκορωσία χωρίς να μελετά ατομικά τις περιπτώσεις τους, καθώς και να μην θέτει συστηματικά υπό κράτηση όσους δεν στέλνει πίσω.

«Η κράτηση πρέπει να είναι κατ' εξαίρεσιν μέτρο ύστατης προσφυγής και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παρά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και καθόλου», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζουμε επίσης στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της την υποχρέωσή τους να κάνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι από το καλοκαίρι ενορχήστρωσε τη συρροή στα σύνορα της ΕΕ χιλιάδων μεταναστών για να εκδικηθεί για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2020. Το Μινσκ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και κατηγορεί με τη σειρά του τη Βαρσοβία ότι επαναπροωθεί βίαια τους μετανάστες που καταφέρουν να περνούν τα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία παρατείνει την απαγόρευση της πρόσβασης στα σύνορα

gazzetta
gazzetta reader insider insider