Μαύρος (αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ): Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαύρος (αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ): Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη
«Καμία εταιρεία δεν ρισκάρει να αμαυρωθεί το όνομά της βγάζοντας "μπούρδες" δημοσκοπήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαύρος.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Δημήτρης Μαύρος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή. Τόνισε ότι «καμία εταιρεία δεν ρισκάρει να αμαυρωθεί το όνομά της βγάζοντας "μπούρδες" δημοσκοπήσεις, γιατί την επόμενη μέρα κλείνει» και υπογράμμισε πως «οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι κρατικοδίαιτες».

Ερωτηθείς για την αυτορρύθμιση του κλάδου, ο κ. Μαύρος απάντησε πως «έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι είναι το καλύτερο αντίδοτο για να λειτουργεί ο κλάδος με έναν σωστό τρόπο». Ακόμα και χώρες που έφυγαν από το πλαίσιο της αυτορρύθμισης αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε αυτό. Ο Ν.3603 δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΔΕΑ γιατί εμείς δεν ανεχόμαστε να πιστεύει ο κόσμος ότι λειτουργούμε ασύδοτα. Υπάρχουν προβλήματα και «θεματάκια» σε ό,τι αφορά την εποπτεία και υπενθύμισε πως ως σύλλογος είχε στο παρελθόν επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και με το ΕΣΡ και είχαν ζητήσει να δημιουργηθεί μια Αρχή, όπου μέσα σ' αυτή θα ήταν και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, αλλά τότε κρίθηκε ότι δεν είναι σωστό για όλα τα θέματα να δημιουργούνται Ανεξάρτητες Αρχές.

Υπογράμμισε πως το ΠΕΣΣ, που είναι το όργανο Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων του ΣΕΔΕΑ, δεν έχει ατονήσει ποτέ στην λειτουργία του. Και κάθε εταιρεία - μέλος του ΣΕΔΕΑ ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, εκ των οποίων η μία είναι απροειδοποίητη. Ακόμα είπε και στην περίοδο της πανδημίας με τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να μην έγιναν τρείς έλεγχοι αλλά έλεγχοι έγιναν.

Σχετικά με την εταιρεία OPINION POOL και εάν είναι νόμιμο να υπάρχει μια θυγατρική εταιρεία που να παίρνει έργα από το δημόσιο, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοιος νομικός περιορισμός σε καμία περίπτωση». Πρόσθεσε πως από τον τζίρο της συνολικής έρευνας αγοράς που γίνεται στην Ελλάδα - όχι μόνο δημοσκοπήσεις, το σύνολο - το ποσοστό που αφορά έρευνες που γίνονται για το Δημόσιο είναι μόλις στο 4% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι γύρω στο 9%. Επίσης, σημείωσε, ότι υπάρχουν πλαίσιο διαφάνειας, όπως ότι το υπουργείο πρέπει να δημοσιεύει κάθε τρίμηνο τις έρευνες που έχει τρέξει, με ποιον τις έχει τρέξει και τα λοιπά. Και υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες. Τώρα εάν στις αναθέσεις υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό είναι θέμα που αφορά και θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανάθεση του έργου. Αυτό, όμως, όπως ανέφερε, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επειδή δόθηκε με ανάθεση, αυτή η δημοσκόπηση είναι και λάθος.

Για την επίμαχη δημοσκόπηση της Opinion Pool της 31η Μαΐου 2021 ανέφερε πως όταν δημιουργήθηκε το θέμα, ο ΣΕΔΕΑ επικοινώνησε «αυτεπάγγελτος» με την εταιρεία. Επιβεβαίωσε πως από την ταυτότητα της έρευνας υπήρχε η παράλειψη του ονόματος του εντολέα κάτι που σύμφωνα με το νόμο όσο και από τους Κώδικες είναι ένα σοβαρό θέμα. Η εταιρεία, από την πλευρά της απάντησε πως η έρευνα αυτή ήταν συνδρομητική, δηλαδή, «την έτρεξε η ίδια και την έδωσε σε πελάτες». Τέτοιες συνδρομητικές έρευνες είναι και τα βαρόμετρα. Ο ΠΕΣΣ πάντως, έλεγξε την δημοσκόπηση αυτή μέχρι του σημείου των σταθμίσεων, δηλαδή της συλλογής των στοιχείων καθώς από εκεί και πέρα ο έλεγχος της επεξεργασίας των στοιχείων και της στάθμισης είναι αρμοδιότητα της Αρχής Ελέγχου Δημοσκοπήσεων. Κάτι που δεν έχει γίνει καθώς δεν υπήρξε σχετικό αίτημα, όμως ακόμα και τώρα εάν ζητηθεί ο έλεγχος της δημοσκόπησης από την Αρχή, αυτός μπορεί να γίνει, παρ' όλο που έχουν περάσει μήνες από τον Μάιο που έγινε, επειδή οι σταθμίσεις δεν μπορεί να αλλάξουν ή να κουκουλοθούν και εάν ήταν λάθος αυτό θα αποκαλυφθεί. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ΠΕΣΣ είπε πως όλα βρέθηκαν να έχουν γίνει σωστά και για αυτό της δόθηκε και η σχετική βεβαίωση καλής έρευνας ως προς τη συλλογή των στοιχείων.

Σχετικά με τις δημοσιοποιήσεις των δημοσκοπήσεων, ο κ. Μαύρος ανέφερε πως όλοι ξέρουμε ότι «έντυπα πολύ σοβαρά που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία έχουν δημοσιεύσει έρευνες από εταιρείες που περίπου δεν υπάρχουν και δεν είναι γραμμένες όχι μόνο στον ΣΕΔΕΑ αλλά και στο ΕΣΡ που είναι υποχρεωτικό». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε δύο αυτές εταιρείες, την VOX POP που αρνήθηκε τον έλεγχο και την Bridging Europe που δεν ήταν μέλος του ΣΕΔΕΑ και στο μητρώο του ΕΡΣ και ναι μεν είχε δικαίωμα να διενεργήσει δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είχε δικαίωμα να τις δημοσιεύσει.

Για το θέμα της «χειραγώγησης» των δημοσκοπήσεων, ο κ. Μαύρος απάντησε ότι «επικοινωνιακές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει από περίπου όλα τα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάτσει η λάσπη πάνω μας, γιατί δεν έχει αποδειχθεί ποτέ τίποτα και εκ των έσω σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρείες τουλάχιστον που είναι στο ΣΕΔΕΑ δεν έχουν καμία διάθεση, δεν έχουν κίνητρο αν θέλετε, να μπουν στη διαδικασία να χειραγωγήσουν κανέναν».

Θύμισε πως δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ έκανε μία εκπομπή για τις δημοσκοπήσεις, που ήταν καλεσμένος ως πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Την ίδια μέρα, τελείως συμπωματικά, ο τότε πρωθυπουργός (εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα) στη Βουλή αφιέρωσε πέντε με δέκα λεπτά περίπου κατηγορώντας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι δεν κάνουνε καλά τη δουλειά τους και ανέπτυξε όλη αυτή την θεωρεία της χειραγώγησης, παρασυρόμενος από κάποιους από τους συμβούλους που είχε δίπλα του. Την επομένη των εκλογών, όμως, δέχτηκα μία τεράστια «συγγνώμη» στο κινητό μου και αυτό τον τιμά γιατί από τη θέση που είχε θα μπορούσε και να το «πνίξει», να μην πει τίποτα. Όπως, επίσης, τον τιμά και δίνει και μια ερμηνεία στο γεγονός, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδιωξε από δίπλα του τους συμβούλους εκείνους οι οποίοι τον παρέσυραν σε ατοπήματα. Και ο κ. Μαύρος αναρωτήθηκε πως «αυτό, που δεν καταλαβαίνω, είναι πως μετά από αυτό, τώρα έχουμε ξαναμπεί στο στόχαστρο» συμπληρώνοντάς ότι «αυτή η Επιτροπή ξεκίνησε ως εξεταστική για τη λίστα Πέτσα και κατέληξε σήμερα να είναι εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις».

Ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σχολίασε την κατάθεση του κ. Μαύρου ως εξής: «H υποκριτική στάση του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την κατάθεση του αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ κ. Δημήτρη Μαύρου. Ο κ. Μαύρος υπενθύμισε ότι ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τις δημοσκοπήσεις για τις χαμηλές πολιτικές του πτήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές του ζητούσε μέσω SMS συγνώμη για την άδικη κριτική του. Κι αυτή όμως η κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν υποκριτική. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αποφάσισε να αιτηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με καταγγελίες αντίστοιχες με αυτές του 2019 για τις οποίες μάθαμε ότι ζήτησε συγνώμη. Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι προφανές. Κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ανακαλύπτει «στημένες» δημοσκοπήσεις και δήθεν σκάνδαλα για να καλύψει την πολιτική γύμνια του. Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση της Opinion Poll στηρίζοντας την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε fake news, όπως και σήμερα προέκυψε από την κατάθεση του κ. Μαύρου.

Ο κ. Μαύρος αποκάλυψε ότι η εταιρία δεν πήρε απευθείας ανάθεση αλλά έγινε διαγωνισμός μεταξύ τριών εταιριών όπου επιλέχθηκε ως η καλύτερη πρόταση. Κατέθεσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για εταιρία-φάντασμα ή με μικρή πορεία στο χώρο, όπως συνέβη με κάποιες άλλες εταιρίες που έλαμψαν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και θα μπορούσε να ζητήσει να ελεγχθεί η δημοσκόπηση της Opinion Poll με μια απλή αίτηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΔΕΑ, δεν το έκανε. Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε περισσότερο οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο ΣΕΔΕΑ έχει καταγγείλει στο ΕΣΡ την Vox pop, την εταιρία του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σκλιά, ωστόσο αρνήθηκε τον έλεγχο για τις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν εκτόξευση των ποσοστών του κόμματος! Επιπλέον, ο μάρτυρας έβαλε στο κάδρο της συζήτησης την Bridging Europe, την περίφημη εταιρία «φάντασμα», λέγοντας ότι εάν και της είχαν ζητήσει να γίνει μέλος του ΣΕΔΕΑ, εκείνη το αρνήθηκε για να μην μπορούν να ελέγχονται οι δημοσκοπήσεις της. Μετά από όλα αυτά, μια λέξη αρκεί να περιγράψει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Η σημερινή κατάθεση του Αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ, κ. Μαύρου αποτελεί κόλαφο για τον κ. Μητσοτάκη και το καθεστώς που επιχειρεί να στήσει με χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων. Εύλογα λοιπόν η ΝΔ προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο αλλά η πραγματικότητα δεν τη βοηθά, καθώς σήμερα για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε πλήρως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η Εξεταστική να μην αφορά μόνο τις λίστες Πέτσα αλλά και την Opinion Poll. Ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε σήμερα προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις. Ακριβώς αυτό δηλαδή που έκανε ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll που αποθεώνει τον κ. Μητσοτάκη, λαμβάνοντας την ίδια ώρα απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρία του. Επιβεβαίωσε όμως και κάτι άλλο. Ότι η συγκεκριμένη εταιρία όχι μόνο δεν δημοσίευσε παράτυπα ποιος είναι ο πελάτης - εντολέας της ύποπτης δημοσκόπησης του Μαΐου του 2021, αλλά δεν ζήτησε κιόλας να γίνει πλήρης έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, για αυτό και κρύβει μία την Opinion Poll και μία τον Πέτσα. Δε θα καταφέρει όμως στο τέλος να κρυφτεί ο ίδιος. Γιατί πλέον είναι φανερό ότι τόσο πίσω από τον κ. Πέτσα όσο και πίσω από τον άφαντο ιδιοκτήτη της Opinion Poll, κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η «Μαξίμου Α.Ε.».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider