Διεθνή
02-11-2021 | 15:10

Η Γερμανία προς επαναληπτικό εμβολιασμό για ηλικιωμένους και ευπαθείς

Newsroom
Μοιράσου το
Η Γερμανία προς επαναληπτικό εμβολιασμό για ηλικιωμένους και ευπαθείς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τον ενισχυτικό εμβολιασμό για επιλεγμένες ομάδες - ευπαθείς και επαγγελματίες ειδικών κλάδων - στη Γερμανία συνέστησε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko), επισημαίνοντας ότι πλήρως εμβολιασμένοι υγιείς μεσήλικες εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της Covid-19, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τον βασικό εμβολιασμό των ηλικιών 18-59 ετών. Η Επιτροπή θα αποφασίσει σε «μερικές εβδομάδες», εάν θα εκδώσει γενική σύσταση για επαναληπτικό εμβολιασμό.

«Είναι σημαντικό να εμβολιάσουμε πρώτα εκείνους οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως προστασία», δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Stiko Μίχαελ Μέρτενς, απορρίπτοντας σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο γενικής σύστασης για ενισχυτικό εμβολιασμό. Εξήγησε μάλιστα ότι «μπορούμε να θεωρούμε ότι οι υγιείς μεσήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρής Covid-19» και πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου «η προστασία έναντι ενδεχόμενης μόλυνσης μειώνεται, αλλά όχι και η προστασία έναντι των σοβαρών επιπλοκών». Για αυτό, τόνισε, προέχει να εμβολιαστούν άτομα άνω των 70 ετών, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην πράξη ωστόσο, η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 χορηγείται αυτή τη στιγμή, αφού έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σε άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα AstraZeneca και Johnson & Johnson.

O Πρόεδρος πάντως της Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα δοθεί σύσταση αναμνηστικής δόσης για όλους όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σημείωσε ότι η Stiko μελετά αυτή την εποχή τα στοιχεία των ερευνών από άλλες χώρες και το εάν έχουν εφαρμογή και στη Γερμανία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανεπάρκεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και τόνισε ότι ο βασικός εμβολιασμός είναι πιο σημαντικός από τον επαναληπτικό.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι πρέπει να προχωρήσει ο ενισχυτικός εμβολιασμός «όσο το δυνατόν συντομότερα και όσο το δυνατόν ευρύτερα», με μια καμπάνια όχι πλέον μόνο για τους ανεμβολίαστους, αλλά και για όσους συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό ή έχουν άλλους λόγους που τους καθιστούν ευπαθείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία εξετάζει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους κατά του κορονοϊού