Κ. Μητσοτάκης: Συναίνεση όχι με κόμματα αλλά με την κοινωνία –Νέα μέτρα για την ακρίβεια αν χρειαστεί - Η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ (live)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Μητσοτάκης: Συναίνεση όχι με κόμματα αλλά με την κοινωνία –Νέα μέτρα για την ακρίβεια αν χρειαστεί - Η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ (live)
Tο 5,9% είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης φέτος επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην 85η ΔΕΘ. Δεν απέκλεισε νέα μέτρα για την ακρίβεια. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, προς 3η δόση.

Tο 5,9% είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης φέτος επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην 85η ΔΕΘ. Επίσης δεν απέκλεισε νέα παράταση μετά τον Ιούνιο του 2022 στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια.

Επίσης ανέφερε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλά σχεδιάζεται η 3η δόση ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα γίνουν. Επίσης εκτίμησε πως δεν θα ξαναζήσει η χώρα.

Η πολιτική μας δεν είναι επεκτατική, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, είπε. Εκτίμησε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα αλλάξουν και η συζήτηση θα γίνει το 2022 και πως θα πεισθούν όσοι στη Βόρεια Ευρώπη έχουν αντιρρήσεις. Από το 2023 θα επιστρέψουμε σε στόχους πλεονασμάτων, εξήγησε και επισήμανε πως το υψηλό ΑΕΠ βοηθά στην επίτευξή τους.

Σε ερώτηση για την αιτία του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν χρειάζεται να διαμοιράζεται δημόσια τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές των προσώπων.

Για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι είναι ένα υπουργείο που δεν έχει πολιτικό πρόσημο αλλά κυρίως χρειάζεται επιχειρησιακή επάρκεια.

"Έχω εξαντλήσει τη διάθεση συναίνεσης με κόμματα που δεν μπορούν να συζητήσουν" δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Από εδώ και πέρα η συναίνεση είναι μόνο με την κοινωνία και τους πολίτες

Για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σχολιάζοντας την πρόταση Σολτς για μη χαλάρωση των δημοσιοοικονομικών κανόνων και πώς βλέπει τη σχετική συζήτηση στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μετρημένη. «Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε, και δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει» γιατί δεν μπορούν πολλές χώρες να ακολουθήσουν τους κανόνες και τελικά διαφαίνεται ότι δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις.

Για τις πρόωρες εκλογές και την αντιπολίτευση

«Θα εξαντληθεί η συνταγματική θητεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξανατονίζοντας ότι ο προγραμματισμός για την κυβέρνηση έχει ορίζοντα δεκαετία. «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», δήλωσε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και για τη ρητορική του.

Επίσης, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Σε σχετική ερώτηση αν υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατευθύνει τη ρητορική μίσους και τις προσωπικές επιθέσεις απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνηση.

«Πολιτικό, αξιακό και πολιτισμικό χάσμα μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία είναι διχασμένη» είπε. Δεν είμαστε στο 2011 και δεν θα έχουμε ξανά Αγανακτισμένους, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα.

Για τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό

Δεν συμπίπτουν τα προγράμματα τους για να συναντηθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Επίσης, είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλέον κοινό συμφέρον να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση.

Σε σχετική ερώτηση για τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και το ρόλο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σωστό να αποφεύγεται η αχρείαστη ένταση, ενώ υπάρχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει αποφασίσει την πολιτική ενεργούς φύλαξης των συνόρων, με σεβασμό και προστασία στην ευαλωτότητα των προσφύγων. «Διαμήνυσα ότι θα σπάσω και θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας την Αστυνομία, το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε σχετική ερώτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο αλληλεγγύης με τη συμφωνία σε κοινούς κανόνες ασύλου και ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει τα βάρη που της αναλογούν στο μεταναστευτικό ζήτημα και όχι να αποφεύγει το πρόβλημα κρατώντας ερμητικά κλειστά τα σύνορά της.

Δημοσκοπήσεις και κριτική

Σε σχετική ερώτηση για την κάμψη της δυναμικής της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις και την ιδεολογική "στροφή προς τα δεξιά", ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι για τις δασικές πυρκαγές ζήτησε συγγνώμη και θεωρεί δικαιολογημένη τη δυσαρέσκεια. Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι "η κυβέρνηση προηγείται με σημαντική διαφορά απολαμβάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας" και ότι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. "Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα ή αριστερόμετα. Με νοιάζει η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα" δήλωσε για την ιδεολογική σύνθεση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά ως το Κέντρο.

Για τα λάθη στα 2 χρόνια διακυβέρνησης

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αφενός ότι «οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη, είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα» και υπενθύμισε δύο παραδοχές του που ήταν λάθεμένες: η πρώτη είναι το γεγονός ότι δεν έγινε καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα και το δεύτερο είναι το καλοκαίρι των πυρκαγιών.

«Δεν πρέπει να περιχαρακωνόμαστε στην αλαζονεία της εξουσίας», είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δύο είδη κόστους για μια κυβέρνηση. Υπάρχει το κόστος του να κάνεις λάθος και το κόστος του να κάνεις το σωστό, το οποίο δεν είναι δημοφιλές στην κοινωνία και εκεί πρέπει κανείς να επιμένει.

Πρωτογενής παραγωγή και νέα ΚΑΠ

Σε ερώτημα για τη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών και αν μπορεί να βοηθήσει στις ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί περαιτέρω η ύπαιθρος και πλέον τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι επαρκή για να βοηθήσουν τους νέους αγρότες και την αύξηση των προοπτικών του πρωτογενούς τομέα.

Με το σταμάτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων του γάλακτος, βοηθήσαμε τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε σχετική ερώτηση για την αλιεία και αν υπάρχει ευρωπαϊκή στρατηγική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπεραλίευσης και ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να καθοριστεί ένα μικρό ποσοστό θαλασσών που θα είναι Ζώνη Πλήρους Απαγόρευσης Αλιείας. Το που θα γίνουν οι ζώνες αυτές στην Ελλάδα είναι ζήτημα των ειδικών και θα γίνει σε συνεννόηση με τους αλιείς της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές που φέρνει, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι αγρότες.

Μέτρα προστασίας για τα σχολεία

Σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία που ανοίγουν αύριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τη βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με 10.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να μιλήσουν οι γονείς με τους παιδιάτρους τους και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες πάνω των 12 ετών. Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τους εκπαιδευτικούς για το μεγάλο ποοστό των εμβολιασμών (πάνω από 80% στον κλάδο τους) που είναι από τα μεγάλα ποσοστά στην Ευρώπη.

Για την Παιδεία

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην Παιδεία και συνδέοντάς τα με σχετική ερώτηση για τη μέτρα που εξαγγέλθηκαν εχθές για τους νέους, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δήλωσε το εξής: «προτιμώ ένα παιδί να πάει σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ και σε λίγο καιρό να γίνει ένας επιτυχημένος web designer, παρά να μπει σε ένα πανεπιστήμιο και να μην αποφοιτήσει ή να κάνει κάτι που δεν έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας».

Σε επόμενη σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ΕΒΕ ως λογική, όμως είναι ζήτημα των πανεπιστημίων να διορθώσουν την ΕΒΕ και έγκειται στην αυτορρύθμιση των πανεπιστημίων η οποιαδήποτε βελτίωση.

Για την ασφάλεια και την Αστυνομία στα πανεπιστήμια

Σε ερώτηση για την αλλαγή στο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "οι πολιτικές δεν αλλάζουν", όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα είναι πιο ασφαλής το 2021 από ότι το 2020 και από ότι το 2019. Για την Αστυνομία στα πανεπιστήμια δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί όταν η κυβέρνηση είναι τελείως έτοιμη. Δεν ακυρώνεται η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να αποτραπούν τα βίαια φαινόμενα στα μεγάλα πανεπιστήμια. Το μπαλάκι στους πρυτάνεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια.

Για την ανασυγκρότηση στην Εύβοια

Για τους ρητινοκαλλιεργητές, ο πρωθυπουργός είπε ότι εξαρχής είχε προταθεί ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ θα χρησιμοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί για την προστασία και φροντίδα των δασών κατά την αναγέννησή τους. Υπενθύμισε ότι έχουν εκταμιευτεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την αρωγή των πληγέντων, ενώ προχωρούν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρξουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «τρέχουν» ήδη 10 διαφορετικές μελέτες για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας οι οποίες θα παρουσιαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και δήλωσε ότι με δική του εντολή, έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες πρόληψης και σε άλλα δάση σε όλη τη χώρα.

Για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Είναι δεδομένη η ολοκλήρωση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα εδάφη της ΔΕΗ για την αποκατάστασή τους. Αυτή η διαδικασία θα γεννήσει θέσεις εργασίας και η Δίκαιη Μετάβαση θα βοηθήσει τους εργαζόμενους των περιοχών που εξαρτώνται από τον λιγνίτη σήμερα. Ο πρωθυπουργός συνέκρινε τις αντιδράσεις απέναντι στην απολιγνιτοποίηση με τις στάσεις των αντιεμβολιαστών, ενώ δήλωσε ότι σύντομα η πορεία της Μακεδονίας θα είναι καλύτερη στο μέλλον χωρίς λιγνίτη.

Σύστημα υγείας και αλλαγές

Σε σχετική ερώτηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την εκχώρηση τμημάτων στον ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στη διάρκεια της πανδημίας υπήρχε συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας. «Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με ποιότητα», είπε.

Για τον τουρισμό

«Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να κάνω τουριστικό ταμείο» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι τα στοιχεία της μέχρι τώρα κίνησης είναι παραπάνω από θετικά. Υπενθύμισε ότι πρώτη η Ελλάδα πρότεινε την έκδοση «πράσινου πιστοποιητικού» και το δέχθηκε όλη η Ε.Ε.. Επίσης, όσον αφορά το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει μπροστά και η νέα πρόκληση είναι η προστασία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο σε ορισμένες περιοχές (όπως οι Κυκλάδες) έχουν φτάσει ή έχουν ξεπεράσει τα όρια της τουριστικής διαχείρισης που μπορούν να έχουν.

Σε αυτό, ο πρωθυπουργός, διαμήνυσε ότι υπάρχει πιθανότητα αξιολόγησης στοχευμένων μέτρων, όπως η αύξηση του κόστους πρόσβασης στην κρουαζιέρα στις Κυκλάδες, για να προστατευθεί ο πυρήνας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Σε σχετική ερώτηση, επίσης, είπε ότι πρέπει να επεκταθεί η τουριστική περίοδος όλον τον χρόνο με την ανάδειξη χειμερινών προορισμών και διάφορων εξειδικευμένων τόπων πολιτισμικού τουρισμού.

Για την αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πλέον η αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ θα ανανεωθεί σε πενταετή βάση, κάτι που δεν υπήρξε στο παρελθόν και αυτό βοηθά και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και τον προϋπολογισμό. Με αυτή την αμυντική συνεργασία, η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως στρατηγικός εταίρος της Ουάσινγκτον στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη συζήτηση για επιχειρησιακή και στρατηγική αυτάρκεια και γι’ αυτό συνεργάζεται με τη Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός,

Για την ανεργία

Εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από έναν παθητικό οργανισμό, σε έναν ενεργητικό οργανισμό διαχείρισης της αγοράς εργασίας. Αυτή η κίνηση θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο θα εκμεταλλευτούν ορθότερα τα αντίστοιχα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής του brain drain και ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα μειώνεται η ανεργία.

Για τους αντιεμβολιαστές

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι άμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Οι αντιεμβολιαστές, θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν αποτελούν ισχυρό ρεύμα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και ότι δεν είναι πολιτικά υποκινούμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider