Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σαμποτάρουν την οικονομική ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σαμποτάρουν την οικονομική ανάκαμψη
Εάν η Ευρώπη έχει κρύο χειμώνα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Tην ώρα που ο κόσμος αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία, οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου απειλούν να καταστούν εμπόδιο για τις οικονομίες της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι τιμές χονδρικής στα καύσιμα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, προτού χτυπήσει η πανδημία.

Το υψηλό κόστος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές των οποίων το εισόδημα έχει ήδη μειωθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει επιβάλει ο COVID-19. Δεδομένου ότι η ζήτηση είναι συνήθως σχετικά χαμηλή τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, η αύξηση των τιμών δείχνει να είναι σχεδόν παράδοξη προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις όταν η ζήτηση καταγράψει άνοδο το χειμώνα.

Τα ισπανικά νοικοκυριά πληρώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 40% περισσότερο από ό, τι πλήρωναν πριν από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα του υπερδιπλασιασμού της τιμής χονδρικής προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες εναντίον των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο αισθητό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, το μαγείρεμα καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με αφορμή την αύξηση ρεκόρ των τιμών φυσικού αερίου, ο βρετανικός ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας, Ofgem, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αυξήσουν το ανώτατο όριο των λογαριασμών ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρώνουν τις τυπικές τιμές κατά περίπου 12 %.

Οι υψηλές τιμές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης μετά από τα lockdown, με επικεφαλής την Κίνα αλλά και στο κύμα ψύχους στο τέλος του χειμώνα που εξάντλησε τα επίπεδα αποθήκευσης. Η υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά είναι «μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Marco Alverà, διευθύνων σύμβουλος της Snam, της εταιρείας φυσικού αερίου στο Μιλάνο.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν η Ευρώπη έχει κρύο χειμώνα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που πιθανώς θα ωθούσε ορισμένα εργοστάσια να κλείσουν προσωρινά. «Αν κάνει κρύο, τότε έχουμε πρόβλημα», εκτιμά ο Alvera.

Το άλμα στις τιμές ώθησε ορισμένους να ζητήσουν επιτάχυνση της στροφής από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για να μην βρίσκονται πλέον οι καταναλωτές στο έλεος των παγκόσμιων αγορών βασικών προϊόντων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να στραφούμε πιο γρήγορα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Greg Jackson, διευθύνων σύμβουλος της Octopus Energy, μιας βρετανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας.

Από την άλλη πλευρά, η πορεία των τιμών μπορεί επίσης να είναι προάγγελος αστάθειας εάν οι εταιρείες ενέργειας αρχίσουν να εγκαταλείπουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων προτού οι ανανεώσιμες πηγές είναι έτοιμες να καλύψουν το κενό, λένε οι αναλυτές. Επιπλέον, το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής άνθρακα στη Βρετανία και σε άλλες χώρες έχει μειώσει την ευελιξία στο σύστημα, συμπληρώνει ο κ. Alverà.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν επίσης αυξηθεί, ωστόσο αντιστοιχούν μόνο στο ένα τέταρτο αυτών που ισχύουν στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα τιμών έναντι της Ευρώπης λόγω της μεγάλης εγχώριας παροχής σχετικά φθηνού φυσικού αερίου από γεωτρήσεις σχιστόλιθου και άλλες δραστηριότητες, ενώ η Ευρώπη πρέπει να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της.

Η άμεση ανησυχία για τις αγορές στην Ευρώπη είναι ότι οι προμηθευτές δεν έχουν ακολουθήσει τη συνήθη πρακτική τους και έχουν χρησιμοποιήσει τους καλοκαιρινούς μήνες για να αποθηκεύσουν φθηνό αέριο που θα χρησιμοποιηθεί το χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός υπερδιπλασιάζει την κατανάλωση αερίου σε χώρες όπως η Βρετανία. και τη Γερμανία.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 60% του φυσικού αερίου της, με τις προμήθειες να προέρχονται από αγωγούς που διέρχονται από τη Ρωσία και σε μικρότερο βαθμό την Αλγερία και τη Λιβύη.

Με πληροφορίες από το The New York Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider