ΗΠΑ - Αφγανιστάν: Αναζητούνται τρόποι επιτάχυνσης της απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών υπηκόων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - Αφγανιστάν: Αναζητούνται τρόποι επιτάχυνσης της απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών υπηκόων
Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν σήμερα τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

ΥΠΕΞ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

«Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider