Αφγανιστάν: Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης -Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στο σύστημα προσγείωσης αμερικανικού C-17

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης -Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στο σύστημα προσγείωσης αμερικανικού C-17
Προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη πτήση της Lufthansa με 130 ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζον Μπας κατευθύνεται επίσης στην Καμπούλ για να βοηθήσει στην αποχώρηση, είπε ο Πράις κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

"Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε", τόνισε ο Πράις.

Προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη πτήση της Lufthansa με 130 ανθρώπους

Μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa το οποίο μετέφερε κάπου 130 ανθρώπους που αναχώρησαν από την Καμπούλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν, προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη.

Το Airbus 340 απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Το μίσθωσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση, η Λουφτχάνσα αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες. Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί ποιος θα είναι, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνει 1.000 ανθρώπους καθημερινά από το Αφγανιστάν

Η Βρετανία έχει καταφέρει να απομακρύνει περίπου 1.000 ανθρώπους την ημέρα από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ.

"Απομακρύνουμε από τη χώρα περίπου 1.000 ανθρώπους, μέχρι στιγμής, την ημέρα", δήλωσε στο BBC TV.

"Εξακολουθούμε να βγάζουμε από τη χώρα Βρετανούς υπηκόους (...) και τους Αφγανούς υπηκόους που εργάζονται για μας", πρόσθεσε η Πατέλ.

Ολλανδία: Απέτυχαν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ

Οι ολλανδικές προσπάθειες για την απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν ήταν χθες, Τρίτη, ανεπιτυχείς, καθώς το χάος που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέστησε αδύνατο να φτάσουν στο αεροπλάνο οι άνθρωποι που έπρεπε να επιβιβαστούν σ' αυτό, δήλωσε η ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ.

Η Ολλανδία επιδιώκει να βγάλει από το Αφγανιστάν μέχρι 1.000 ντόπιους εργαζόμενους στην πρεσβεία της, μεταφραστές και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο το στρατιωτικό αεροπλάνο, που έστειλαν οι Ολλανδοί μαζί με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, αναχώρησε χθες το βράδυ από την Καμπούλ χωρίς επιβάτες με προορισμό την Ολλανδία, δήλωσε η υπουργός.

«Είναι φρικτό. Πολλοί ήταν εκεί στις πύλες του αεροδρομίου με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η Κάαγκ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που φρουρούν το αεροδρόμιο, δεν επέτρεψαν να περάσουν τις πύλες του Αφγανοί, ακόμη κι αν είχαν τα σωστά διαπιστευτήρια, και το αεροπλάνο παρέμεινε προσγειωμένο στην Καμπουλ μόνο για περίπου μισή ώρα, εξήγησε η Κάαγκ.

Ανθρώπινα μέλη στο σύστημα προσγείωσης αμερικανικού C-17

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό ενός από τα αεροσκάφη της C-17 που πέταξαν από την Καμπούλ εν μέσω του χάους που προκάλεσε η κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, Δευτέρα, και το περικύκλωσαν εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες.

"Ενώπιον μιας ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε το αεροσκάφος ν' αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider