ΗΠΑ: Το ΥΠΕΞ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού M109A6 στην Ταϊπέι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το ΥΠΕΞ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού M109A6 στην Ταϊπέι
σημαία των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών M109A6 στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών M109A6 στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, σε μία συμφωνία με οικονομικό ύψος άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η έγκριση αυτή ακολουθεί μία σειρά από πωλήσεις οπλικών συστημάτων την προηγούμενη χρονιά συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drones) και πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας του νησιού, προκειμένου να αποθαρρυνθεί μία ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκρίνει και άλλες άμεσες εμπορικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν και μετά.

Το αναφερόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει τα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, 1.698 συλλογές πυρομαχικών ακριβείας, ανταλλακτικά, την εκπαίδευση των πληρωμάτων, σταθμούς εδάφους, αλλά και αναβαθμίσεις για τα οβιδοβόλα προηγούμενης γενιάς που διαθέτει η Ταϊβάν, σύμφωνα με το πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο, για την πιθανή πώληση του παραπάνω αναφερόμενου συστήματος αυτοκινούμενου πυροβολικού.

Πέραν της έγκρισης από το υπουργείο των Εξωτερικών, η σχετική ενημέρωση δεν αφήνει να εννοηθεί ότι ένα συμβόλαιο έχει υπογραφεί ή ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του» στην αμερικανική κυβέρνηση, με μία σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι οι πωλήσεις θα βοηθήσουν τις χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις «να αυξήσουν την ταχεία αντίδρασή τους και την υποστήριξη πυρών». Το ίδιο υπουργείο χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη στις πωλήσεις όπλων ως «βάση για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο η BAE Systems PLC είναι ο κύριος συμβαλλόμενος για την πώληση των αναφερόμενων συστημάτων πυροβολικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider