Διεθνή
03-08-2021 | 15:49

Έρευνα: Το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm απέτυχε να παράγει αντισώματα σε ηλικιωμένους

Newsroom
Μοιράσου το
Έρευνα: Το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm απέτυχε να παράγει αντισώματα σε ηλικιωμένους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm απέτυχε να παράγει επαρκή αντισώματα στο ένα τέταρτο των ηλικιωμένων που τους χορηγήθηκε εθελοντικά στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με μελέτη του Δημαρχείου της Βουδαπέστης την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την ώρα που η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η οποία αντιμετώπισε κριτική από την αντιπολίτευση επειδή είχε χορηγήσει ευρέως εμβόλια Sinopharm σε ηλικιωμένους, άρχισε να προσφέρει τρίτη δόση αυτήν την εβδομάδα για όποιον την ζητήσει.

Η Ουγγαρία, η οποία είχε το υψηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν θανάτων από Covid-19 μετά το Περού, ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποίησε το εμβόλιο Sinopharm για την καταπολέμηση της Covid-19.

Η μη αντιπροσωπευτική μελέτη εξέτασε 13.524 άτομα ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν εμβολιαστεί με Sinopharm.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 25,9% αυτών των ανθρώπων δεν είχαν το ελάχιστο επίπεδο αντισωμάτων 50 AU ανά χιλιοστόλιτρο, έναντι 3,2% για όσους έλαβαν το ρωσικό Sputnik V, 1,6% για το Pfizer-BioNtech και 1,1% για τη Moderna.

Η ικανότητα του Sinopharm να παράγει αντισώματα επιδεινώνεται αναλογικά με την ηλικία, με τα εμβολιασμένα άτομα που δεν είχαν το ελάχιστο επίπεδο αντισωμάτων να αυξάνονται στο 34,5% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν επικαλέστηκε τον αρχικά αργό ρυθμό παράδοσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για να δικαιολογήσει την αγορά των εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία. Η χώρα έχει χρησιμοποιήσει επίσης τα εμβόλια AstraZeneca και Janssen.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.