Μάτι: Το σχέδιο «αναγέννησης» και η αποκατάσταση των πληγέντων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάτι: Το σχέδιο «αναγέννησης» και η αποκατάσταση των πληγέντων
Ποιες παρεμβάσεις δρομολογούνται για τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι.

Στην επόμενη φάση περνά σταδιακά το σχέδιο ανάπλασης και αποκατάστασης των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουνίου του 2018 στο Μάτι με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, τα οποία θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2022 να αποτελούν το επόμενο κρίσιμο «σκαλοπάτι» για τον επανασχεδιασμό της περιοχής.

Τρία χρόνια μετά από την εθνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και μια πυρκαγιά που σάρωσε δομημένο περιβάλλον και δασικές εκτάσεις, ολοκληρώνεται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας το οποίο ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στις προκαταρκτικές διαδικασίες κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η νέα επιφάνεια που εντάσσεται σε σχέδιο που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα και βασική προϋπόθεση για να εκκινήσουν οι εργασίες θα είναι η ολοκλήρωση του Ρυμοτομικού Σχεδίου το καλοκαίρι του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα (περιοχή που θα πολεοδομηθεί κατά προτεραιότητα) και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.

«Βρισκόμαστε πλέον στη φάση αποστολής του ΕΠΣ στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, θα υπάρξει ο χώρος στον οποίο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων», ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Η δεύτερη φάση, η οποία αφορά στο Ρυμοτομκό Σχέδιο θεωρείται κρίσιμη καθώς θα καθοριστούν οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι, θα εξειδικευθούν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης και θα καθοριστούν διαγράμματα δικτύων υποδομής.

Όσον αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο, προβλέπεται αύξηση προσπελασιμότητας με διευκόλυνση πρόσβασης πεζών ποδηλάτων σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού με το παράκτιο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του ΕΠΣ, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, σε επίπεδο συγκοινωνιακού σχεδιασμού και βιώσιμης κινητικότητας, θα υπάρξουν εξειδικεύσεις στο επόμενο στάδιο μέσω της ρυμοτομίας αλλά μέσω και ενός πολύ αναλυτικού σχεδίου που θα συνδέει τόσο το παραλιακό μέτωπο, όσο και το εσωτερικό της περιοχής των οικισμών που θα πολεοδομηθούν με δίκτυα βιώσιμης κινητικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider