Μάτι: 8.000 τ.μ. κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάτι: 8.000 τ.μ. κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους
Τρία χρόνια μετά από την τραγωδία στο Μάτι, το ΥΠΕΝ, με γοργούς ρυθμούς επιδιώκει να αντιμετωπίσει σφάλματα του παρελθόντος.

Σε συνολική έκταση 17,5 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τ.μ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι οι οποίες θα κατανεμηθούν με αυστηρά κριτήρια τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για έργα τα οποία θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο Ρυμοτομικό Σχέδιο, το οποίο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022. Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς κατά την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή Νέας Μάκης και Ραφήνας.

Τρία χρόνια μετά από την τραγωδία στο Μάτι, το ΥΠΕΝ, με γοργούς ρυθμούς επιδιώκει να αντιμετωπίσει σφάλματα του παρελθόντος προχωρώντας στον επανασχεδιασμό της υλοποιημένης δόμησης.

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο οργανώνεται χωρικά μια περιοχή 7.935 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 2.700 πολεοδομούνται για πρώτη φορά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη του αναδόχου ώστε το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο και η Πράξη Εφαρμογής, δηλαδή η δεύτερη φάση του εγχειρήματος. Στόχοι του Ρυμοτομικού Σχεδίου είναι να καθοριστούν οι κοινόχρηστοι (δρόμοι, πλατείες, γήπεδα, σχολεία κλπ), οι ιδιωτικοί χώροι, να εξειδικεύσει επιμέρους λειτουργίες αναφορικά με τις δραστηριότητες και τους όρους δόμησης κλπ.

Ως προς τον χρόνο έναρξης υλοποίησης των έργων, ήδη είναι σε εξέλιξη έργα υποδομών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και είναι ένας τομέας στον οποίο ο υπουργείο κινείται παράλληλα με τον σχεδιασμό, όπως αναφέρθηκε. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Ταγαρά, προκειμένου η διαδικασία προχώρησε με γοργούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε μια μακρά και πυκνή διαβούλευση με τους φορείς. «Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή», όπως τόνισε.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή, οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις (πεζόδρομοι/ποδηλατόδρομοι κλπ) θα υλοποιηθούν με την ολοκλήρωση της β’ φάσης του σχεδιασμού (η οποία περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας έναν απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα σημείωσε ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο έτη. Το Μάτι μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για την υπόλοιπη Ελλάδα, για περιοχές που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις».

Σημειώνεται ότι βασικός στόχος του ΕΠΣ είναι η δημιουργία στην περιοχή που κάηκε βιώσιμων συνθηκών, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών και θεσμικών δεσμεύσεων της κατάστασης στο Μάτι. Στόχος είναι να επιλυθούν προβλήματα που προϋπήρχαν τα οποία αφορούν σε κρίσιμες ελλείψεις προσπελασιμότητας και ελλιπείς προσβάσεις/ διεξόδους προς την παραλία, ανορθολογική οργάνωση οδικού χώρου, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση, αυθαίρετη κατάληψη και δόμηση σε ρέματα και αιγιαλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider