Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση - Ποιους εργαζόμενους αφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση - Ποιους εργαζόμενους αφορά
Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα. 

Τρεις κατηγορίες εργαζομένων επηρεάζονται από τη ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά στην υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει τον εργοδότη του για τον εμβολιασμό του ή μη και επηρεάζει τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους εργαζόμενους σε δομές ΑμεΑ και τους υγειονομικούς.

Η ρύθμιση αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:
(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(η) Οικοτροφεία
(θ) Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
(ι) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ια) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
(ιβ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και
(ιγ) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Επίσης, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου. Οι υγειονομικοί πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν, ενώ σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα.

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Δείτε περισσότερα στο ενημερωτικό σημείωμα που επισυνάπτεται (δεξιά) στα σχετικά αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Δικαστήριο δικαίωσε πανεπιστήμιο που ζητεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών και προσωπικού

Πέτσας: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς 

Πελώνη: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα εμβολίου-απολύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider